Кой ще наследи Цацаров? Имат ли кандидатура управляващите?

Правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи днес, че с нея никой не е обсъждал кандидатура за нов председател на КПКОНПИ, след като председателят й Сотир Цацаров депозира оставка. Освен това продължава работата по текстовете за разделяне на антикорупционния орган на две отделни комисии.

Промените в Закона за съдебната власт в частта за закриването на спецсъдилищата ще се движат по „бърза писта“, за разлика от текстовете, касаещи Висшия съдебен съвет (ВСС), каза още правосъдният министър преди днешното заседание на Съвета.

Тя поясни, че в промените за спецсъда трябва да се уточни кои магистратури да са компетентни да поемат делата им след закриването. Едната възможност е това да са общите съдилища, а другата – във всеки от шестте апелативни района да има по един окръжен съд, който да поеме делата. Това е текстът, който коалиционните партньори обсъждат, но той няма да е препъникамък, посочи Йорданова.

От думите й стана ясно, че по-бавно ще вървят промените за реформата на ВСС. Те ще бъдат подложени на широка дискусия, каза Йорданова и посочи, че във ведомството й е получено проучването на Съюза на съдиите, в което се казва какво е очакването на съдиите. За да се стигне до текстове, които да получат обща подкрепа, ще има дори и публично обсъждане на идеите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.