Кое положение на тялото е най-подходящо за сън

В интервю за „Аргументи и факти“ неврологът Евгений Соков разкрива коя позиция за сън е най-полезна, съобщава РИА Новости, цитиран от БГНЕС.

Лекарят препоръчва да се лежи на дясната страна с леко сгънати крака и ръце. Според него, в това положение сърцето няма да изпитва компресия от медиастинума и белите дробове.

Соков съветва да се избягва спането по корем, тъй като в това положение човек обръща главата си настрани, което води до усукване на артериите и вените на врата. Лекарят препоръча по-малко да се спи на гръб.

Той отбелязва, че спането на възглавница, която е твърде мека, тънка или много висока или изобщо без възглавница, също е вредно. Във всички случаи има натиск върху съдовете, което може да наруши притока на кръв към главния мозък.

„Плътността и височината на възглавницата трябва да бъдат такива, че да позволяват на шийните, лумбалните, гръдните прешлени и главата да бъдат в една и съща равнина“, казва експертът.

Лекарят стигна до заключението, че сънят трябва да продължи най-малко седем часа, независимо дали е делнични или почивни дни. Идеалното време за сън, според специалистът, е интервала от 22 ч. до 6 ч. сутринта.

Нараства броят на хората, страдащи от безсъние като последица от пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *