Коалицията „Белене“ иска цялата власт в Плевен

Ако Мирослав Петров стане кмет на града, той ще назначи за свой заместник човек на ДПС и ще даде на депесарите Общинския съвет

Политико-икономическата коалиция „Белене“ поведе тежка битка за Плевен. Заради проекта за втора АЕЦ в Белене ГЕРБ и ДПС са влезли в тайна коалиция, съобщиха наши източници от местните партийни централи. Целта е да вземат цялата власт, за да контролират напълно икономиката и инфраструктурата на областта, в която ще бъдат налети десетки милиони левове, когато строежът на втората атомна централа бъде възобновен.

Управляващата партия на Бойко Борисов и опозиционната формация на Ахмед Доган ще играят заедно на местните избори на 27 октомври. Договорката е постигната още през май тази година. Тогава лидерът на на ГЕРБ окончателно отказва подкрепа за нов мандат на настоящия градоначалник Георг Спартански, който е представител на Реформаторския блок.

Вместо десните формации, Бойко Борисов търси контакти с коалиционния си партньор в сянка – ДПС. Постигната е договореност на местния вот движението да не издига свой кандидат, а да подкрепи претендента на ГЕРБ Мирослав Петров. Последният е човек на енергийния бос Богомил Манчев и в момента е областен управител на Плевен. Ако Петров спечели кметския пост, ДПС влиза в местната власт чрез свой зам.-кмет и председател на Общинския съвет. 160-милионният общинския бюджет и бъдещите държавни инвестиции в общинската инфраструктура вече са разпределени по братски – 50/50. Депесарите обаче ще контролират напълно кмета на ГЕРБ, тъй като нито едно негово финансово решение няма да стане факт, ако не бъде одобрено местния парламент.

Поредната договорка лъсна между ГЕРБ и ДПС лъсна в началото на предизборната кампания, когато се оказа, че движението няма да издига свой човек за кмет. Листата за общински съветници пък бе поведена от депутатката Велислава Кръстева, която се прочу през последния месец, след като по заповед на Делян Пеевски системно е заплашвала генералния директор на БНР Светослав Костов да се отърве от съдебната репортерка Силвия Великова.

Местната структура на ДПС е спуснала окръжно до циганските тартори, които напълно контролират електората и платения вот. Нареждането е да се гласува на съветническата листа на движението и за кандидат-кмета на ГЕРБ Мирослав Петров.

Коалицията „Белене“ обаче е изнервена че договорките им за бъдещото управление на Плевен са станали обществено достояние. Освен това местни фактори на ГЕРБ се опълчили решението на Бойко Борисов човек на Богомил Манчев да бъде издигнат за кмет и открито подкрепят Георг Спартански. Очаквано в турските кафяви медии вече започна яростна кампания срещу Спартански, който е основен противник на Мирослав Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *