Ключов активист на „Да, България“ поиска оставката на Христо Иванов

С лидера да си тръгнат Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева, настоя Методи Лалов 

Бившият съдия от Софийския районен съд и настоящ общински съветник от „Демократична България“ в ОбС София поиска оставката на лидера на „Да, България“ Христо Иванов. Чрез пост във фейсбук той призова Иванов да се оттегли, защото ръководел партията недемократично.

Ето како написа той:

С оглед случващото се от години в „Да, България“ и в коалицията „Демократична България“ мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията.

Оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на „Да, България“, в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква и все повече хора и привлича все повече друго с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще приличат още в резултатите от предстоящите избори.

Снощи обясних в свой пост част от основанията да кажа това. След изборите ще говоря още по-подробно, като най-подробно ще направя това на Националната конференция на „Да, България“, ако Националният съвет на „Да, България“ реши въобще някога да я свика, тъй като това трябваше да бъде сторено много отдавна, но удобно за някого това не се случва (в резултат на това мандатът на всички органи на партията е изтекъл).

Говоря сега (правя го от много месеци, включително публично, но няма кой да чуе), тъй като после ще ме питате защо съм бил част от създаването на този порочен модел. И защото за истината винаги е подходящо да се говори (за някои винаги е неподходящо).

Ето и публикацията му от неделя:

Да сте разбрали в „Да, България“ или в ДБ:

1. Да са проведени вътрешни електронни избори за определяне на кандидатите за народни представители? Или е удобно да се говори публично за демокрация, откритост, конкуренция и дигитализация, но когато става въпрос за постове и заплати нещата стоят по друг начин?

2. Да са определени преимуществено като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на „Да, България“ и ДСБ и млади хора от „Зелено движени“? Сега разбирам, че посоченото в устава на ДаБГ: „можем да предложим на младите хора в България бъдеще“ не включва политическото представителство.

3. Да са номинирани хора от малцинствата като водачи на листи или на избираеми места? Иначе гръмко заявяваме, че всички трябва да получат равни възможности за реализация, независимо от етнос, религия, сексуална ориентация и др., а искаме само гласовете на хората от малцинствата, но не и техния принос..

4. Да се прилага правилото „Един човек – една листа“? Или докато се възмущаваме публично, че Пеевски и други са водачи на листи, но след това не стават депутати, си гарантираме инструмент да модифицираме волята на избирателите?

Заявих преди време, че няма да допусна „Да, България“ да се превърне в търговско дружество. Не съм се отказал от тази си борба. А зная, че има и много други като мен.

Не ме питайте защо пиша това сега, пиша го и го говоря от месеци. Търсете отговори от тези, чието публично говорене се разминава от говоренето по партийните централи и от действията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *