Китай изтри Йозил от интернет търсачки и социални мрежи

Китайските власти са изтрили Месут Йозил от интернет търсачките в страната, а профилите на играча в местните социални мрежи също са блокирани, съобщава The Athletic. Халфът на “Арсенал” си навлече гнева на властите в Китай, след като критикува страната за отношението й към уйгурите и я обвини в дискриминация. Китайският фенклуб на Йозил, в който са членували около 30 000 души, също е бил затворен.

“Арсенал” се дистанцира от коментарите на играча си. Според “Дейли Телеграф” обаче китайските власти искат извинение от клуба, а в противен случай ще продължат бойкота. Мачът на “Арсенал” срещу “Манчестър Сити” не бе излъчван от китайската държавна телевизия CCTV заради Йозил.

Президентът на Асоциацията на професионалните футболисти в Англия (PFA) Гордън Тейлър пък призова “Арсенал” да подкрепи играча и защити “правото му да изразява свободно мнението си”. Организацията за защита на човешките права “Амнести Интернешънъл” също подкрепи Йозил. “Арсенал” няма нужда да го подкрепя, но трябва да е наясно, че има риск да бъде инструмент на китайската цензура, ако впоследствие го накаже за възгледите му”, заявиха от организацията пред CNN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *