Кирил Петков призова ИТН да загърби Трифонов, Доган и Митрофанова

Премиерът Кирил Петков се надява на депутатите от ИТН, за да съхрани кабинета си. Това стана ясно в началото на дебатите по вота на недоверие, внесен от опозицията срещу неговото правителство. Мотивът е провал във финансовата и икономическата политика.

Очакванията, че заседанието ще се провали заради липса на кворум, не се оправдаха. В началото му временният председател на парламента Мирослав Иванов призова депутатите да проявят взаимно уважение, да се въздържат от език на омразата, непристойно поведение и физически сблъсъци. И се закани, че в противен случай, ще прилага парламентарния правилник в цялата му строгост.

За истината и мафията

Първи на трибуната се изправи депутатът от ИТН Станислав Балабанов, за да прочете декларация от името на партията. “Илюзия за промяна, която носи в себе си единствено разочарование“ – така той оцени постигнатото от правителството, което доскоро подкрепяше. А после замеси президента Румен Радев, като го постави на страната на ИТН в раздора между бившите партньори: „Докато отсреща твърдят, че сме част от мафията, е редно да се опрем на фактите. Не знам дали виждате, но май и президентът е част от мафията. И той е с ГЕРБ и ДПС изведнъж. Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Петков и Василев, затова и президентът е част от мафията.“

Популизмът като инструмент

Мотивите за вота на недоверие представи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Все пак бившите управляващи инициираха опита за сваляне на правителството. Бившият финансов министър Ананиев описа мрачна картина на икономическата действителност в страната – рекордна инфрация от 1997 г. насам; второ място за нашата страна в ЕС по ръст на цените, като ударът понасят най-вече пенсионерите и хората с ниски доходи; предстояща наказателна процедура от страна на Еврокомисията заради прекомерен бюджетен дефицит; провал в привличането на стратегически инвеститори. „Краткосрочният популизъм се превръща в основен инструмент за оцеляване на това управление“, обобщи той.

Кой се кълне пред Трифонов, Доган и Митрофанова

Твърденията на Ананиев предизвикаха премиера Кирил Петков веднага да отговори. Той обвини бившите управляващи, че 6 месеца заблуждават публиката с „грешни икономически внушения“. „Какъв икономически срив, когато говорим за 4 процента растеж за първото тримесечие? България имаше по-висок растеж от Германия“, декларира Петков, сподирен от ръкоплясканията на депутатите си. Премиерът подробно изреди всичко, което смята за успехи на управлението си. А накрая заяви, че истинските причини за удара срещу кабинета му нямат нищо общо със състоянието на икономиката, а с „отвоюването“ на границата при ГКПП „Капитан Андреево“, започнатата правосъдна реформа, диверсификацията на газовите доставки, разследването на „Турски поток“.

„Истината е една – това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. И тези, които са го правили по-рано, ще стигнат, рано или късно, до реално правосъдие“, закани се Петков. Той посочи, че ако сега кабинетът падне, съществува реална възможност да бъде вкарана страната в политическа криза по време на войната, да се върне обратно руската газ, да не се приемат необходимите закони за усвояването на милиардите помощи от ЕС.

Премиерът даде да се разбере, че ще разчита на останалите депутати от ИТН, да изоставят партията си, и ги призова да си припомнят клетвата, която са положили, да пазят народните интереси. „В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Доган, нито г-жа Митрофанова (руския посланик – бел.ред.).

Грубо за философията на ГЕРБ

В същия дух се изказа и финансовият министър Асен Василев. Той напомни за бюджетната философия на ГЕРБ, обобщена с израза „постна пица“, станал популярен при Симеон Дянков – първият финансов министър на Бойко Борисов. И заяви, че предимството е на страната на по-балансирания подход на настоящата власт.

Той направи дълго и аргументирано изложение, в което обори твърденията на Кирил Ананиев. Но го завърши като описа икономическите възгледи на герберите по просташки начин: „Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога да обобщя с едно изречение, е: „Да го духат бедните“.“

Мирослав Иванов го порица за грубиянското му изказване. По-трудно му беше да обуздае опозицията, която му напомни за неговите закани в началото на заседанието да възпира подобни прояви по време на дебата. Смутен, Иванов се ограничи с призиви всички да се въздържат в изказа си.

Лични напатки вместо защита на правителството

„В новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен“, каза от парламентарната трибуна бившият шеф на НС и депутат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. Той призова колегите си да помислят за посоката, в която ще тръгне страната, ако се стигне до нови избори. „Защото ако миналата седмица бе генералната репетиция, тази седмица е поправителният“, каза бившият председател на НС.

Дебатът обаче пое в посока лични напатки, а не продължи с защита на правителството. Депутатът от ПП Венеция Нецова-Ангова заяви от трибуната, че България няма бъдеще, ако „сивите кардинали успеят да прокарат интересите си“. Станислав Балабанов от ИТН й отвърна иронично, че тя не трябва да се притеснява за собственото си бъдеше. „Не се тревожете, вие сте назначена в парламента като депутат, вашият съпруг е назначен в парламента като депутат (народният представител от ПП Николай Ангов – бел. авт.). „Няма от какво да се притеснявате, вие сте добре в момента“, каза Балабанов и намекна, че притесненията на Венеция Нецова вероятно идват от факта, че това ще свърши скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *