Кирил Петков призова Гешев сам да си тръгне, за да реши проблема

Надявам се главният прокурор сам да си даде оставката, за да отпадне проблемът от само себе си. Добре е човек да знае кога промяната е дошла“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обобщи първия кръг от разговорите за съдебната реформа между потенциалните коалиционни партньори от ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Петков изрази надежда, че главният прокурор Иван Гешев гледа на живо разговорите между партиите, които демонстрираха почти пълно единодушие по редица ключови въпроси на съдебната власт.

Панелът за правосъдието бе воден от Кирил Петков, който беше единственият, който не е юрист. Той обясни, че неговата цел е да обясни на хората колко важна е съдебната реформа. Четирите партии са близо до постигане на пълно съгласие, че първите задачи са закриването на спецправосъдието, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокурор да започне наказателно преследване за извършено престъпление, реформа на антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, въвеждане на частния фалит и реформа на регулаторите.

„Много сме обединени. Много съм обнадежден. Думичката корупция е бранд, който е свързан с България. Искам накрая да ни изучават като пример за бързо справяне с този бич“, каза Петков. И добави, че ако България свали корупцията до нивото ѝ в Словения, БВП на нашата страна ще се повиши с 50%.

„Затова правим коалиция за 4 години, за да може всички инвеститори в корупция да знаят, че за много дълго време няма да могат да се ползват от този процес“, каза Петков.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ призова БСП, ИТН и ДБ да обяснят на своите хора в парламента колко важно е да се борят с корупцията и лобизма.

„Ние вече обяснихме на нашите 67 представители в парламента, че залитане към корупция би било предателство към нашата обща идея. Няма ваши, наши, трети, пети – всички ще сме под един аршин“, отбеляза Петков. Той поиска депутатите да не допускат да бъдат обграждани от лобисти в парламентарния бюфет.

Водещите правни експерти на „Продължаваме промяна“ са адвокатите Лена Бориславова, която е завършила в „Харвард“, както и Никола Минчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *