Кирил Петков и хората около него много си повярваха, че само с усмивка могат да реализират намеренията си

Костадин Костадинов не е канен в коалиция, а атрактивно се самопредлага

Радев няма интерес да бави връчването на мандат за редовно правителство, за да не влезем в 2023 г. с кризи, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васил Василев

– Г-н Октай, има ли връзка между спирането на газа от страна на Кремъл, заплахата с ядрени руски ракети към България и срива в управляващата коалиция, изпълни ли ИТН план, подготвен в Москва?

– Още през декември месец миналата година, когато анализирах взаимоотношенията в коалицията, която нямаше програма, казах, че през есента на 2022 г. ще има предсрочни избори. За съжаление се случи това, за което предупреждавах. Кирил Петков и хората около него много си повярваха, че само с усмивка могат да реализират определени политически намерения. В политиката обаче няма такова нещо, защото е мръсна кухня и в нея всеки гледа да ти сложи прът в колелата. Партиите и в управлението, и в опозицията говорят предизборно. Всеки преследва политически цели – или да оцелее, или да разшири влиянието си на следващия вот. Не трябва обаче да се търсят външни фактори като разрушители на тази конструкция. Управляващите сами са си виновни, когато конструираха правителство без програма. Ние не видяхме опит да се вземат политически решения на ниво парламент или Министерски съвет. Всичко това доведе до падането на правителството. Външните фактори са друг елемент, който има отношение към обществените настроения. Те обаче са извън коалиционните взаимоотношения. Здравните, икономическите, войната или енергийните кризи са странични фактори, които влияят върху обществените течения и настроения, които пък вече ще се отразят на предизборната кампания. От тази ситуация печели задкулисието, Гешев и ВСС. Оттук нататък този парламент много трудно ще вземе решения за промяна. По-скоро формациите ще искат да привлекат вниманието на избирателите с някаква програма около пенсионната реформа например, както миналата година се правеше актуализация на бюджета. Нищо друго не очаквам през останалите евентуално месец и половина или два. Това вече зависи от президент, който, както всички останали, няма интерес да няма ново правителство. Ще дойдат Коледните празници, а тогава пък трябва да се прави бюджет за 2023 г.

– Отново се заговори за връзката между ИТН и ДПС. Виждате ли почерка на Ахмед Доган в действията на Слави Трифонов?

– Не мисля, че има връзка. В сутрешните блокове по-скоро видях много политолози и социолози, които не скриха колко са доволни от името на модела „Кой“. Това е една друга компилация. Основната конструкция „Луканов“ през последните 32 години превзе държавата.

– Ако е вярно, че Костадин Костадинов е бил канен за коалиционен партньор, то какво управление би се получило от подобна смесица на формации?

– От 2005 г. коментирам „Атака“, която разполагаше с най-крайната, агресивна и отхвърлена част от обществото. Това са не повече от 250 – 300 000 избиратели. Доколкото разбрах, от цялата ситуация, по-скоро Костадин Костадинов атрактивно се самопредлага, отколкото някой да го е потърсил.

– Какво бъдеще ни чака с поредния служебен кабинет на Румен Радев?  

– Служебното правителство ще има ограничен период на управление. Единственото тревожно е, че няма да има работещ парламент. Няма да могат да се поправят някои важни решения, които могат да се вземат от депутатите по време на криза. Служебният кабинет има административни, а не толкова политически функции. Не бива да се коментира, че това би било заплаха за държавата. Оттук нататък поведението на формациите ще определя дали преди зимата страната ни ще има стабилно управление, или ще посрещнем 2023 г. с поредица от кризи. България има нужда от стабилно парламентарно мнозинство, което да не е съставено от толкова различни партии, както четворната коалиция.

– Какво е бъдещето на партиите в управлението след скандала с ИТН?

– Още миналата година казах, че с обявяването на кабинет с кандидат-премиер Николай Василев Слави Трифонов прави груба политическа грешка и слага кръст на политическия си проект. Както за три месеца той загуби 40 мандата, така може и да не влезе в следващия парламент. Подчертавам само какво може да предизвика в общественото пространство поведението му. Нещо, което ме опасява е, че може да се обезличи „Демократична България“ в компанията на Корнелия Нинова, както се случи с „Реформаторския блок“ по време на управлението с ГЕРБ. Тези обаче, които се радват, че партията на Бойко Борисов ще спечели изборите, прибързват, защото това няма да се случи на следващите избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *