Кирилов: Препоръките на Венецианската комисия са неблагоприятни за нас

Правосъдният министър смята, че е неправилно поставен въпросът с отговорността на главния прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов счита, че правителството е усляло да “отговори правилно на неправилно поставен въпрос с отговорността на главния прокурор”. По негови думи това се дължи на поетият ангажимент пред Венецианската комисия да бъдат изпълнени точно и стриктно препоръките, “които знаехме, че няма да са благоприятни за нас”. Кирилов направи този коментар, докато отчиташе свършената работа от подопечното му ведомство през 2019 г по време на извънредното заседание на Министерския съвет.

Според министъра препоръките на Венецианската комисия, които имат за цел у нас да бъде създаден ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, са “исторически повлияни от субективното поведение на защитници по едно дело”. Защитници, които в предходно правителство и предходен министър сега са съдии в Европейския съд по правата на човека”, уточни Кирилов. Той визира делото “Колеви срещу България”, по което страната ни беше осъдена в ЕСПЧ в Страсбург. В решението на съдиите се казва, че в България няма законодателни условия да се търси наказателна отговорност от главния прокурор, тъй като той е начело на държавното обвинение, което има пирамидална структура. На практика шефът на прокуратурата трябва да бъде разследван от подчинените си.

Кирилов обаче е на мнение, че в темата за главния прокурор има субективизъм и се експлоатира политически. Все пак той отбеляза, че сме се справили успешно с това предизвикателство. Не е ясно обаче къде се крие успехът, тъй като неговият законопроект за промени в Наказателно-процесулания кодекс, с които се обособява фигурата на “независим” прокурор, имащ правомощието да разследва главния, без да му се отчита, още не е гласуван. Още повече, че не е сигурно дали тези промени в закона не противоречат на конституцията. Преди малко повече от седмица Министерският съвет реши официално да пита Конституционния съд дали т. нар. “независим” прокурор може да избяга от задължението си да се отчита на шефа на държавното обвинение.

Въпреки тези неизвестни, властта категорично отказва да говори за изменения в конституцията. Вместо това правосъдният министър Данаил Кирилов засипа с похвали премиера Бойко Борисов, като определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система, най-вече заради препоръките на ЕК механизмът за сътрудничество и проверка да бъде свален от страната ни. „Министерството на правосъдието участва и съучаства в този процес, смятам успешно. Искам да отбележа, че за да бъде резултатен и ефективен този процес, основната роля на трите неща, с които се гордее министерството тази година, са в резултат на вашата политическа решимост и комуникация с лидерите на ЕС. Благодаря за политическата воля и комуникацията с председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер, благодарение на която ние успяхме да постигнем заключителни препоръки, които да бъдат изпълнени“, допълни Кирилов, цитиран от “Фокус”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *