Киноа – суперхрана не само за тялото, но и за косата

Ползите от киноата не се ограничават само до кухнята. Вкусната и питателна зърнена култура може също така да прави чудеса с косата ви, когато се включи в рутината ви чрез различни продукти. Тъй като киноата е пълноценен протеин, тя съдържа всички незаменими аминокиселини. Косата ни е съставена от кератин, а зърнената култура може допълнително да я укрепи.

„Киноата е суперхрана. По същия начин тя е мощна съставка и за косата“, казва дерматологът д-р Керан Лал пред InStyle. Хидролизираната киноа и нейните екстракти са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат в борбата срещу увреждането на свободните радикали. Също така е богата на много аминокиселини, които помагат за хидратирането на косата и дори може да задържат боята за по-дълго време.

В допълнение на всичко това, зърнената култура е богата на витамин В3, който може да помогне за подобряване на кръвоснабдяването на скалпа, което, от своя страна, може да насърчи оптимални условия за растеж.

Как киноата помага на косата?
Косата се състои от 95% протеин, по-специално кератин. Основната му функция е да осигури блясък, сила и структура на кичурите.

Аминокиселините в екстракта от семена на киноа могат да бъдат от полза за косата, тъй като именно те са градивните елементи на протеина. Мислете за тях като лего парчета, които се напасват едно към друго. Аминокиселините са достатъчно малки, за да проникнат в нишките на косата, за да придадат сила, както и да поправят повредите на повърхността и изтощените краища, като се прикрепят към външния слой на косата. По-малките протеини могат да помогнат за задържането на влагата и запечатването на кутикулата за повече гладкост и еластичност.

Когато екстрактът от семена на киноа се хидролизира, протеините се разграждат на още по-малки частици, което може да ги направи ефективни при възстановяване на повърхностните увреждания на косата.

Кои типове коса могат да използват киноа?
Добрата новина е, че киноата е безопасна съставка за всички типове коса и не би трябвало да причинява неблагоприятни ефекти, освен ако имате алергия. Все пак имайте предвид, че зърнената култура е най-полезна за увредена или изтощена коса, както и към такава, склонна към накъсване. Ако косата ви е здрава, не е препоръчително да използвате киноа, защото това може да причини претоварване с протеини и да увреди косъма.

Как да използвате продукти с киноа?
Ако използвате шампоан и/или балсам, съдържащи киноа, те са безопасни за ежедневна употреба. Що се отнася до интензивните лечения, дерматолозите предлагат използването на балсам за дълбока хидратация веднъж седмично или през седмица. За коса с ниска порьозност трябва да се използва шапка за баня или уред за пара при дълбоко хидратиране, за да се улесни ефикасността на продукта, докато косата с висока порьозност не се нуждае от топлина.

Други ефективни опции включват неизмиващи се балсами и богати на протеини гелове или мусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *