КЕВР се чуди какво да прави с цената на газа

Регулаторът отложи решението, защото Министерството на енергетиката започнало проверка на сметките на „Булгаргаз“

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че планираното за днес заседание, което трябваше да определи цената на природния газ за май, се отлага. Закритото заседание, което и без друго е доста закъсняло, ще се състои са друга датта.  Причината за отлагането – от „Булгаргаз“ тази сутрин били информирали  КЕВР, че Министерството на енергетиката е започнало проверка как държавното предприятие е формирало цената за май, която е внесло за утвърждаване в комисията. Проверката щяла да приключи на 12 май, известяват от „Булгаргаз“. Странно е, че институциите не си говорят помежду си и КЕВР научава за действията на министерството от  от подопечното му предприятие.

Сега КЕВР трябва да получи окончателното заявление на обществения доставчик с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за м. май 2022 г. Което се очаква да стане на 13 май, посочват от регулатора. Непосредствено след това ще бъде  насрочено заседание за утвърждаване на окончателната цена на „Булгаргаз“ за месеца, който вече е почти преполвен. Забавянето е проблем, защото потребителите на природен газ не могат да си направят сметките за собственото производство, ако не знаят какви цени да калкулират.

Подобно отлагане на решение на КЕВР имаше и през септември 2020 г., когато на власт бе кабинетът „Борисов“. Тогава пак кипеше недоволство от поскъпването на синьото гориво и Министерството на енергетиката започна проверка точно когато комисията трябваще да вземе решение.

Сега нещата са доста сложни, защото „Газпром“ спря доставките и България получава природен газ по по-разнообразни пътища – т.е на различни цени. Очевидно идеята на отлагането е държавата да потърси начини да смали очертаващото се поредно поскъпване на природния газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.