Кацаров отговори на ресторантьорите: Жалки сте!

Искате още жертви ли, пита здравният министър

Във връзка с разпространената позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, Министерство на здравеопазването заявява, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията от „Sars-CoV-2” дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка.

Планът осигурява прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности. Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса, твърдят от МЗ.

И обявяват като несъстоятелни твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това беше добре обяснено на среща, на която присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт. Пандемията от SARS-CoV-2 налага по цял свят ограничения.

От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление.  Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?, пишат още от администрацията на здравния министър Стойчо Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *