Каракачанов: Явно е трябвало още малко…

Засега ВМРО остава извън парламента, резултатът за партията на Красимир Каракачанов при 77% обработени протоколи е едва 3,55% от гласовете, а шансът за връщане в „А“ група изглежда нищожен. По този повод Lupa.bg потърси вицепремиера и военен министър, който да коментира изненадващата ситуация. 

– Г-н вицепремиер, вчера социолозите даваха 5% вот за ВМРО, днес се сринахте до 3,5 и не влизате в новия парламент. Нещо намирисва, какво е вашето обяснение?

– Не мога да кажа, че намирисва. Явно това са преброили.

– Кои са преброили това?

– Хората с протоколите в районните избирателни комисии.

– Защото разликата е наистина огромна, над 2 процента –  от над 5 до под три половина на сто.

– Да, виждам.

– В такъв случай какво ще правите?

– Ще съберем всички протоколи, ще направим наше паралелно преброяване и ще установим къде какво има, има ли нещо съмнително, или няма.

– А какъв е вашият коментар за изборите въобще?

– Изборният резултат е такъв, какъвто са решили хората. Хората излизат, гласуват, определят си бъдещето и това е.

– Хората определиха в голяма степен Слави да ни определя бъдещето.

– Ами, така са решили, това е решението на суверена, както пише в конституцията.

– Вие самият получихте ли сигнали за злоупотреби, за купуване на гласове с цел манипулация на вота?

– На много места има, но не знам дали това е определящо за крайния резултат. Обобщаваме информацията, още е рано да се говори за финал.

– Вие доволен ли сте от представянето на ВМРО?

– Доволен съм от кампанията, която направиха момчетата и момичетата на ВМРО. Но, както се вижда, явно е трябвало още малко.

– За пръв път и Волен Сидеров е извън парламента от 16 години насам.

– Той не само не е в парламента, но и с убедително нисък резултат, около 0,5 процента.

– Бившите ми партньори от „Обединени патриоти” също са аут. Не трябваше ли отново да сте заедно, щяхте да влезете в 45-ия парламент?

– Никой не може да каже дали е 100% вярно, че във формата ОП щяхме да влезем в парламента.

– Сумарно, ако съберем вашите и техните резултати…

– Сумарно, не сумарно… Не може да се прави такава сумарна сметка, щото най-вероятно хора, които са гласували или за нас, или за тях, нямаше да пуснат бюлетина за нещо подобно. Сега можем да правим всякакви коментари, но в края на краищата изборите свършиха вчера.

– Вие виждате ли предсрочни избори?

– Ако не може да се направи мнозинство и правителство, то няма друг вариант освен нови избори. Не знам дали новите избори са добро решение. По-добре е да се направи мнозинство в парламента и в тази икономическа криза да се състави кабинет, който да работи, отколкото да вървим към служебно правителство, нови избори. Предстои да видим.

ВИЗИТКА:

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършил е история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. С учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 година е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател.

Красимир Каракачанов е депутат в 38-мото Народно събрание от коалиция ОДС, след като ВМРО се присъединява към обединението. Коалицията печели пълно мнозинство в парламента през април 1997 година. Каракачанов напуска ОДС и ВМРО се явява на следващите парламентарни избори в коалиция с Герьовден, но не успяват да влязат в НС. През 2005 година става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *