С инат Скопие няма как да преодолее българските изисквания, заяви вицепремиерът

Вицепремиерът Красимир Каракачанов смята, че Франция е права да иска да наложи вето на началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, защото югозападната ни съседка не е готова.

“Има време там да преосмислят и разберат, че кандидатстват не за СССР, а за ЕС, защото с техните разбирания за история, политика и морал са по-достойни за Съветския съюз”, коментира Каракачанов в четвъртък, малко след като премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че “би било историческа грешка, ако не започнат преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС”.

Според Каракачанов обаче е по-добре е, че датата за разширяване на ЕС се отлага, щом Европа не е единна по въпроса, дали Северна Македония и Албания трябва да се движат заедно в пакет. Не е удачен вариант само едната от двете държави да получи покана, а другата – не, каза вицепремиерът пред репортери в Пловдив. Той напомни, че за пореден път няма никакъв напредък между комисиите на страната ни и Северна Македония.

“Ако нашите братя смятат, че с инат, който е по-характерен за шопите, а не за македонците, ще преодолеят българските изисквания, няма да стане”, предупреди той.

Допълни, че блокирането на Скопие от страна на Франция само потвърдило думите му, че за Северна Македония е още рано: “Французите само потвърдиха това, което аз казвам: Рано е още, имат време да обмислят какво да правят. Имат време да преосмислят и да разберат, че кандидатстват за Европейския съюз, а не за Съветския съюз. Защото според техните разбирания за история, политика и морал, те са по-достойни за Съветския съюз, а не за ЕС”, каза Каракачанов по време на празника на Специалните сили в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *