Каракачанов подписа сделката за F-16 с очакване за 60 млн. долара отстъпка

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е подписал договорите за доставка на осем изтребили F-16 Block 70 и необходимата за използването им техника. Подписани са общо четири контракта на обща стойност 1.256 млрд. долара. Договорите са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.

В съобщението на военното ведомство се уточнява, че договорите следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание. Очакванията са това да се случи още през следващата седмица. Министерството акцентира също така, че „Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България“. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от американския конгрес.

Както „Банкеръ“ вече писа, по-рано заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди бъдещите планове на правителството за закупуването на още осем самолета F-16 Block 70 от САЩ. По думите му никой не си представя страната ни да разполага само с осем машини, тъй като бойната ескадрила е от 16 самолета. Засега срокове за започване на нови преговори с Вашингтон не се споменават. Запрянов отказа да прогнозира цената на втората придобивка, но очакванията му са, че сумата ще е под 2 млрд. лв., защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап.

Първите осем самолета следва да бъдат доставени в България през 2023 г. Страната ни ще плати сумата от 1.256 млрд. долара накуп, а не разсрочено, каквито бяха предварителните планове. За целта финансовото министерство емитира две емисии ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева. Общият обем нов дълг, който държавата пое от вътрешния пазар, бе 300.6 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *