Каракачанов: От догодина връщаме доброволната казарма (снимки)

От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на празника на Националния военен университет във Велико Търново.

Каракачанов обясни, че в бюджета на Министерството на отбраната са заложени общо 4 млн. лева за издръжка на войниците и за ремонти на базите.

По думите на министъра въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството, но процесът се е забавил, именно за да може да се изчисти финансовата част на въпроса.

По негови думи ще има три модула – три, шест и девет месеца доброволно. Ще има и опция при желание веднага след преминаване на подготовката, да се постъпи в армията.

Силовият министър посочи, че се очаква в началото на 2020 г. да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма. Според него решението с недокомплекта в армията е само едно – да се възстанови задължителната военна служба.

Каракачанов призна, че има трудности в преговорите с Министерството на образованието за въвеждането на задължително военно обучение в средните училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *