Каракачанов към външен министър на Сърбия: Може би по-добре пее, отколкото се изказва политически

“Той хубаво пее. Може би по-добре пее, отколкото се изказва политически. Това негово изказване не е изолирано и не е първото”. Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира сръбския външен министър Ивица Дачич, който направи спорно изказване по адрес на българското малцинство в Сърбия.

“През последните месеци зачестиха не съвсем уважителните изказвания от страна на сръбски политици за България и то без основание. България не е дала никакво основание на Сърбия да прави подобни изявления”, каза Каракачанов.

В коментара си по адрес на Дачич Каракачанов вероятно визира случай от 2017 година, когато Дачич влезе в международния обмен, след като пя лично за президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на тържествена вечеря. Дачич изпълни песента “Osman Aga”:

Какво каза Дачич?

В интервю пред РТС, където обсъждаше конфликта между Сърбия и Черна гора, Дачич коментира действията на София за опазване на българското малцинство в Сърбия.

“За какви вътрешни работи се говори днес в Европейския съюз, като например българите. 0.26 на сто са българите в Сърбия, а България, на всяко заседание на Европейския съвет, повдига въпроса за българското национално малцинство”, коментира Дачич, който в миналото бе говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

Каракачанов: Агресивният тон на Белград се засилва

В понеделник Каракачанов коментира, че сръбската политика спрямо българското малцинство има за цел да го изсели.

“Което не бих го нарекъл политика на добросъседство. Агресивният тон спрямо България се засилва, а това прави впечатление”, посочи Каракачанов.

София няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия, каза Каракачанов.

В неделя от българското външно министерство казаха, че “по отношение на Република Сърбия България не настоява за нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *