Skip to content

Как стана така, че от дъждовните тръби по плажовете на Южното Черноморие потекоха фекалии

Два дни, след като през социалните мрежи мина пороят от снимки на тръби, пресичащи плажове по Южното Черноморие и заустени в зловонни локви, заваляха и очакваните обяснения, че това, което се вижда, не е това, което се вижда.

В утринните блокове на поне два от националните телевизионни канали днес кметът на Китен Николай Марков “застана с името си” пред камерите и каза следното:

“С риск да разочаровам хората, които “хейтят” нашето Черноморие през целия сезон, ще кажа, че Китен има първата пречиствателна станция, изградена през 60-те години, а 2019 г. беше ремонтирана. Работи на 100%, имаме 5-степенно пречистване на водата. Категорично заставам с името си и заявявам, че в Китен няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето.”

Според Плумка Илиева, представител на концесионера на плажа, тръбите, открити след наводнението в началото на седмицата, представлявали колектор за дъждовна вода, каза тя пред Би Ти Ви. Той бил пълен само когато валяло, през другото време бил сух. А водата идвала “от водосбора на половината град”.

Трети участник в същото предаване – Николай Николов, член на Туристическата камара в Приморско, прибегна дори до законите на физиката за да обясни какво точно се е случило.

“Водата се оттича към морето – чисто физичен закон, каза той. Единственият вариант отходните води от половин Китен да минат и да не разрушат плажовете, сгради и заведения е да минават през тръба. (Тук вероятно Николов прави неволна грешка бъркайки “отходни” с “дъждовни” води.)

Горе-долу същото обяснение за откритите от пороя тръби на плажа Харманите вчера даде и Иванка Хльостарова, директор “Устройство на територията, инвестиционна политика, екология и проекти” в созополската общинска администрация.

“При нас фекална тръба няма, каза тя за “Дневник” и обясни, че тръбата, която се вижда на снимката, е част от дъждовен колектор, изграден от концесионера на плажа при спазване на всички законови изисквания и процедури. “Преди години при порои дъждовната вода буквално унищожаваше плажа и вероятно по тази причина е бил изграден колекторът”, каза още Хльостарова.

Така без “покритие” от страна на местната администрация останаха само тръбите на плаж “Нестинарка” край Царево. Вече четвърти ден градът е в бедствено положение и се правят усилия по възстановяване на инфраструктурата и за подпомагане на пострадалите. Задочният отговор на въпроса  какво тече от тръбата на “Нестинарка” обаче дойде от Павел Маринов, директор РИОСВ – Бургас. “Пречиствателните станции (по Южното Черноморие), с изключение на Царево, работят ефективно, каза той. Затруднено е пречистването на водата там. Тя минава през станцията, без ефективно да бъде изчистена, и чрез дерето се зауства директно в морето.”

Снимките на тръбите, пресичащи плажовете “Атлиман” край Китен и “Харманите” в Созопол, публикувани във “Фейсбук”, бяха придружени и от коментари, според които от тях се е носела тежка миризма и е изтичала мътна вода, оцветена в недвусмислено кафяво.

Обяснението за това, дадено от Иванка Хльостарова, е, че при поройни дъждове през изградените преливници фекалните води попадали в дъждовната канализация, а от там в морето.

Същото обяснение даде преди няколко седмици и Ерджан Себайтин, директор на регионалната екоинспекция във Варна, в отговор на въпроси на “Дневник” за двете тежки замърсявания на Централния и Южния плаж в града през това лято. Тогава пред очите на летовниците морето донесе до брега хиляди мокри санитарни кърпички, а след тях и стотици мъртви плъхове.

“Канализацията в “Гръцка махала” във Варна (старата част на града – бел. ред.) е от смесен тип с един преливник към дъждовния колектор, каза тогава Себайтин. Презастрояването на квартала, без да се увеличава капацитетът на битово-фекалната канализация, е сериозен проблем не само за него, но и за целия град. Разрешава се строителството на нови блокове, но в същото време няма никаква промяна или подмяна на канализацията.”

При това положение, особено след тежка дъждовна буря като разразилата се в началото на седмицата над Южното Черноморие, оправдаването на кафявите локви в края на изровените от пясъка тръби лесно би могло да послужи и за прикриване на истината за тяхното предназначение. Да не говорим, че едва ли местната администрация в Китен има ясна представа за това колко домакинства от “половината град” са заустили мръсната си канализация във водосборните дерета. Подобно подозрение има своите сериозни основания, след като се оказа, че и във варненския Шокъров канал, отвеждащ дъждовната вода на високата градска част в морето, са заустени фекалните води на множество къщи, та и на цели жилищни блокове.

До обяснението за всичко случило се, разбира се, може да се стигне лесно, ако разкритията след пороите край Царево, Китен и Созопол бъдат съпоставени с изискванията на действащата в момента законова и нормативна база.

Според публикация на д-р Сергей Иванов в сайта OFFNews, за да е законна една тръба, заустена в морето, тя трябва да е отбелязана не само в плановете на града, а и в досието на съответния плаж. В случая с “Атлиман” край Китен подобно отбелязване според Иванов няма в нито един от двата документа.

Още по-лесно изпълнима препоръка за установяване на това кой и какво е заустил в морето край Царево, Китен и Созопол в четвъртък даде бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров. “Всички знаят, разбира се, каза той в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви. Хората в къмпингите ходят до тоалетната и щом няма изградена помпена станция и тръби до най-близката пречиствателна станция, очевидно отпадните води отиват в морето”, каза още той.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *