Какво ще се случи с тялото ти, ако ядеш по 3 фурми всеки ден

В 100 г фурми се съдържат около 280 калории

Фурмите са един от най-древните плодове, познати на човека. Добиват се от плодовете на финиковите палми и се отглеждат от близо 4000 години в пустинните местности на Северна Африка и Близкия Изток.

По принцип у нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, защото пресните са твърди и не толкова вкусни. След като узреят, стават оранжеви на цвят, а след ферментация придобиват тъмнокафяв цвят.

В 100 г фурми се съдържат около 280 калории. Този плод е изключително богат на въглехидрати и захари (главно глюкоза и фруктоза), което го прави надежден източник на енергия.

След изсушаване във фурмите има 10 пъти повече протеини. Те съдържат почти всички витамини (без Е). Ценни са и заради разнообразния комплекс от аминокиселини, минерални вещества, микроелементи и антиоксиданти.

Фурмите подобно на другите сушени плодове могат да се съхраняват по-дълго време, при това при стайна температура. Техните хранителни и вкусови качества не се губят в продължение на година.

Несъмнено фурмите имат десетки ползи за организма и днес ще ви разкрием най-важните сред тях!

Помагат за работата на черния дроб – Фурмите и екстракта от техните семена може да спомогне за намаляване на чернодробната фиброза, което се случва, след като черният дроб се лекува неправилно и при справяне с токсините. Фурмите могат да ви помогнат за по-доброто възстановяване на черния дроб.

Заздравяват костите – фурмите съдържат химичния елемент бор, който поддържа костите здрави. В тях има и минерали като фосфор, калий, калций и магнезий, които се намират в сушените плодове и се борят успешно с болести като остеопороза.

Пазят сърцето – Фурмите са отлични за сърцето. Плодът може да помогне за сърдечния ритъм, благодарение на калия, който е важен в борбата при болести на сърцето.

Подобравят храносмилателната система – Фурмите имат високо съдържание на фибри, които са много важни за изрядна и добре работеща храносмилателна система.

Помагат за по-добро зрение – Фурмите са източник на витамин А, който помага и защитва роговиците. Те също са богати на лутеин и зеаксантин, две малко известни хранителни вещества, които позволяват на очите да филтрират вредното излагане на светлина и предпазване на макулна дегенерация, което води до загуба на зрението.

Борят се със стреса и депресията – фурмите съдържат витамин В6, който доказано помага на тялото да произведе серотонин и норепинефрин, отговорни за здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението ви, докато норепинефринът се бори със стреса. Ясно е, че колкото повече витамин В6 приемаме, толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически.

Укрепват имунитета – фурмите укрепват имунитета, понижават умората, повишават издръжливостта и концентрацията, а освен това способстват за намаляването на лошия („LDL“) холестерол.

Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *