Какво остана незабелязано зад псувните на Борисов?

След новия запис на разговор на премиера Борисов с вицепремиера Дончев, никой не се и опита да оспори дали е истински или не. При предишния запис с вулгарни изрази Борисов даде противоречиви коментари, че най-добре го имитирал актьорът Ненчо Балабанов, че имало монтаж и др.

Два експертни анализа в две различни американски лаборатории потвърдиха, че в записа няма монтаж и не е изкуствено генериран, а гласът на премиера Борисов от други официални изявление и този от записа е с висока степен на вероятност на едно и също лице. Едната експертиза беше поръчана от евродепутатката Елена Йончева, а другата от сайта „Биволъ”. И резултатите от различни лаборатории съвпадат.

За сегашния запис никой не повдига въпроса. Но гласът на Борисов е до болка познат на всеки българин, разнасят го всяка вечер телевизите от времето, когато беше главен секретар на МВР, вече почти 20 години. Няма компютърен генератор, който да сътвори този глас и интонациите му. Няма сценарист, който да измисли тези реплики.

Сега публиката се шокира от бруталните псувни на Борисов срещу президента. Но друго зад псувните е по-важно.

От записа става ясно защо бяха тия няколко акции на главния прокурор Гешев срещу президента Радев. Той пусна на медиите записи и стенограма от разговори на президента Радев, с внушение, че може да има престъпление. Поиска от Конституционния съд да се произнесе може ли да разследва президента, накрая завърши с показна акция, при която въоръжени части на полицията и спецслужби окупираха президентството, сякаш там има терористи, за да претърсят кабинетите на двама съветници на президента.

От първите реплики на разговора Борисов излива необичаен гняв:

– Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек кур се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един кур. Като се трови, като му се ебава майката и така нататък. (Виж тук целия разговор).

Първо, става болезнено ясно каква е философията на водещия политик и български лидер. Вместо политика, неговите методи са мутренски – да „трови”, да „ебава майката” и т. н. Тази философия е научена по улиците на Банкя и е изведена до висша държавническа политика.

Това обяснява за какво са били всичките действия на Гешев срещу президента. Борисов отново си има главен прокурор – „ти си го избра” (реплика от друг запис) – и го използва по предназначение. Главният прокурор е негов инструмент, който „набива”. С него „трови”, „ебава майката” и т. н. Гешев каза в интервю, че се смята за инструмент на Господа. Господа сигурно се казва Борисов.

Това е ключов момент от разговора, който издава задкулисно съзаклятие, в което главен прокурор прави услуги, като „трови“ и „ебава майката“ на политическите противници на премиера, също и хората, които го обвиняват в корупция, или бизнесмени, които могат да подпомогнат с пари опозиционни партии. Това е нещо характерно за мафия, и не случайно по площадите скандират точно това.

По-нататък в разговора Борисов със същия гняв казва, че „не може да бъде държавен глава този тъпанар”. Какво като бил летец, тия дето управлявали пътнически самолети били сто пъти по-големи летци…

Всичко това Борисов го говори преди повече от година, преди изборите за европарламент, вероятно през април 2019 г. Преди още президентът Радев да е снел доверие от правителството, преди да е поискал оставката му.

Друга реплика хвърля в неведение – „Правителството плати миналата година шест милиарда и седемстотин за неговата партия”… Вероятно има предвид БСП, която той нарича партия на президента. Въпросът е – какви фантасмагории разказва министър-председателя? Какви 6 милиарда е платил на партията БСП? Вероятно има предвид плащане в бюджета, което не е към партия, а за социални програми, за каквито настоява БСП? Борисов смята разпределението на бюджета и такива плащания като някаква услуга на някоя партия, а не работа в полза на обществото, с приемане на бюджет в парламентарни дебати.

Репликите на Борисов показват възможностите му на водещ политик в България да прави анализ, експертни оценки в политиката. Това е важно да се подчертае, на фона на омайните анализатори и коментатори, които обясняват, че Бойко го подценяват, той бил отличник, все шестици имал в училище, доктор на науките бил и т. н. И незаслужено го смятат за прост. Дори когато сам казва така за себе си.

И след всички събития и разкрития не трябва да се забравят думите на Харалан Александров: „Имаме късмет с Борисов“. Той като ехо повтаря думите на самия Борисов, че „имате късмет, че ние управляваме” (разбирай той).

От един кратък разговор се вижда целия умствен капацитет и манталитет на Борисов, който се смята за по-мъдър от президента Радев („Аз отново съм излязъл по-мъдрия. Ама това ти трябва да го кажеш…” – обяснява той на министъра на икономиката в друг разпространен разговор.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *