Какво е кефир и защо хората го пият преди лягане всеки ден

Той е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи

Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики.

Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Традиционно кефирът се ферментира на стайна температура, обикновено за 24 часа.

След ферментирането на лактозата се получава леко кисела, газирана и слабо алкохолна напитка. Количеството алкохол е пренебрежимо малко – от 0,08% до 2%.

Мнозина от хората в Централна Азия имат навика да пият чаша кефир преди лягане. А този навик се е разпространил и сред другите народи. Това действие се счита за правилно и много полезно. Но наистина ли е така и струва ли си да пиете кефир преди лягане? 

Трябва да се отбележи, че тази ферментирала млечна напитка е много здравословна.

Съдържа много макро- и микроелементи, витамини от група В, лактобацили, които спомагат за укрепване на имунитета и множество други важни за организма вещества. По-специално, калция, който се усвоява най-добре само през нощта.

А плюсовете от пиене на кефир вечер включват отличната му способност да задоволява чувството на глад, което понякога пречи на мнозина да заспят.

Освен това кисело-млечната напитка съдържа аминокиселината триптофан, която подобрява качеството на съня и помага за преодоляване на безсънието.

Но кефирът има и своите недостатъци. Първо, съдържа етанол, така че напитката не се препоръчва за деца под една година.

И второ, кефирът е известен със своите диуретични свойства, така че когато го пиете през нощта, бъдете подготвени за това, което е възможно. ще трябва да ставате до тоалетната няколко пъти посред нощ.

Специалистите отбелязват. че употребата на кефир преди лягане всеки ден спомага за укрепване на имунната система, “регулиране” на храносмилателния процес, подобряване на качеството на съня и дава възможност да се чувствате свежи сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *