Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова, която някога е оглавявала дирекция „Конфликт на интереси“ в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), се оказа с плагиатствана дисертация. Това разкрива разследващият журналистически сайт Bird.

Проверка със специализиран софтуер, извършена от сайта, показва, че Атанасова е преписала 43% от дисертацията си в Университет по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Това е в разрез с допускания стандарт за научни трудове в академичните среди, съгласно който се допуска само 5% плагиатство.

Дисертацията ѝ е писана под ръководството на бившия ректор на университета Стоян Денчев, пише Bird. Темата на нейния труд е „Конфликтът на интереси в контекста на националната сигурност“ по докторантска програма в университета „Национална сигурност“.

  • Денчев е бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ и агент на Държавна сигурност, познат като агент „Симеонов“.
  • Той е и бивш зам.-председател на ПГ на ДПС.
  • Като научен ръководител, той привлича вниманието с това, че трима директори на ДАНС са били негови докторанти и преподаватели, наред с други политици и хора от сектор „Сигурност“.

Връзките на Христина Атанасова с ДПС не са толкова лесно откриваеми, тъй като тя се представя с второто си име Василева. През 2016 г. е представлявала ДПС пред ЦИК с пълномощно от Мустафа Карадайъ и е била сътрудник на депутат от партията.

А само няколко години по-късно тя заема и поста на директор в дирекция „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ без да има стаж на подобна публична длъжност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *