Кадиев: Има държавен чадър върху собствениците на лотарийни игри

Бившият финансов министър смята, че Държавната комисия по хазарта е знаела за нарушенията, ощетили бюджета с над 210 млн. лв.

Министерството на финансите и Комисията по хазарта са знаели за нарушенията на закона на частните лотарии, в резултат на което държавният бюджет е ощетен с 210 млн. лв. Това коментира Георги Кадиев, политик и бивш заместник-министър на финансите пред БНР. Той прогнозира, че ще има отнети лицензи на хазартни оператори.

В сряда директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев призна, че всички частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли в държавния бюджет занижена такса.

Така, само двете частни лотарии на бизнесмена Васил Божков са спестили към 210 млн. лв. от 2014 г. до 2019 г., а общата сума на несъбраните постъпления в бюджета от останалите игри се очаква да се окаже значително по-висока. Министерството на финансите, в чийто състав е Държавната комисия по хазарт, си е затваряло очите за това, смята Георги Кадиев.

Според него опозицията трябва да поиска оставката и на министъра на финансите. “Нарушението е толкова грубо, толкова лесно видимо, че няма начин да не са знаели. Не само че са знаели, те са дали одобрение за това нещо, което за мен категорично значи, че съществува някакъв чадър върху собствениците на тези лотарийни игри. И, ако бях на мястото на опозицията, бих искал оставката на финансовия министър и кабинета”, каза Георги Кадиев.

Той отбеляза, че председател на Комисията по хазарта от една година е бивш служител на Националната агенция за приходите (НАП). Когато е приеман законът, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси е г-жа Менда Стоянова, която също е бивш служител на НАП, посочи още Кадиев.

Според него самият закон е направен така, че да даде възможност това, което се случи, да стане. Кадиев припомни, че преди това се е плащал данък, който е променен на държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта, така че НАП да няма пряк поглед върху ситуацията. Целият случай е пропит с корупция, резюмира Георги Кадиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *