За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков, той сега пада и ще му вземат бизнеса, каза ексдепутатът и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев по повод несъбраните през последните години такси от лотариите на Божков и готвените законови промени за премахване на частните лотарии.

По-рано тази седмица Агенцията за държавна финансова инспекция призна, че всички частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли в държавния бюджет занижена такса. Само двете частни лотарии на бизнесмена Васил Божков са спестили към 210 млн. лв. от 2014 г. до 2019 г., а общата сума на несъбраните постъпления в бюджета от останалите игри се очаква да се окаже по-голяма.

Според Кадиев в Държавната комисия по хазарта и министърът на финансите Владислав Горанов, който е принципал на комисията, са си затваряли очите пет години за това, че Божков плаща по-малко.

От думите му обаче се разбра, че и Пламен Орешарски като финансов министър е помагал на Божков:

“Един единствен път съм се виждал с г-н Божков през 2006 г., когато бях зам.-министър на финансите. Дойде при мен, след като бях внесъл един законопроект, с който увеличавахме данъка на хазарта от 8% на 10%. Законопроектът мина през Министерския съвет, Божков отиде при Пламен Орешарски (министър на финансите) и Орешарски ми написа резолюция да се върне старият режим на облагане. Казах, че няма как да стане… Стигнахме до бюджетна комисия, на която председател беше Йордан Цонев от ДПС, попитаме ме вие сега какво защитавате: “Това, което иска от вас министърът или това, което е приел Министерският съвет?”, аз признах, че съм в разкрачено положение. Цонев каза: “Ние затова сме тук, да ви съберем краката”, разказа Кадиев.

По думите на Кадиев поуката от това, което се случва на Васил Божков в момента е за бизнесмените – ако заиграят с политиците и получат чадър от тях, един момент нещата ще се обърнат срещу тях и ще им вземат бизнеса. “Ако той е давал пари назад във времето на политици, което е много вероятно, никой няма да му ги върне – ще му вземат бизнеса, но няма да му върнат парите“, коментира финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *