Със свое решение правителството реши на днешното си заседание да увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева, считано от 01.01.2020 г.

Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г.

При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията.

Общо 23 милиарда и 870 млн. лв. са постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината.

„Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на БВП. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране… Ще запазим фокуса си към подобряване на общественото доверие и справедлива среда за правене на бизнес“, коментира Галя Димитрова.

През 2019 г. обаче Комисията за защита на личните данни излезе с решение да глоби НАП с 5,1 млн. лв. заради пробива в информационните й регистри и теча на данни, от който пострадаха над 5 милиона българи. По време на скандала Галя Димитрова беше платен отпуск, който не прекрати.

“Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това”, коментира тогава тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *