И шефовете на пътната агенция са сменени

Регионалното министерство мълчи и продължава с рокадите на тъмно

 

Служебното правителство е отстранило и шефа на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски. Това стана ясно от негов пост на страницата му във „Фейсбук“:

„Трудният и неизвестен път е предизвикателството, което те кара да преодоляваш безпътицата. Благодаря на моите спътници по пътищата на съзиданието. Оценката за строителите и разрушителите ще даде времето. Екипът беше страхотен! АПИ е един от моите университети! Благодаря!“

По неофициална информация са освободени и другите двама членове на Управителния съвет – Олег Атанасов и Иван Досев, съобщи изданието „Сега“.

На интернет страницата на АПИ имената на тримата членове на Управителния съвет все още стоят и няма официално съобщение, че са освободени от постовете им.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), на чието подчинение е АПИ, също не е публикувало официална информация по случая. Връзката с някой от пресцентъра на ведомството е невъзможна, никой не вдига и телефони.

Това е поредна кадрова промяна в МРРБ направена на тъмно без официална информация. Предишната такава беше на шефа на ДНСК, като и до този момент не е обяснен избора на новия началник с противоречива репутация арх. Влади Калинов, която съвпадна с подновяването на стрителството на небостъргача „Златен век“.

Въпреки че минаха повече от десетина дни от встъпването на служебното правителство, регионалният министър арх.Виолета Комитова все още не е обявила приоритетите си и не е представила екипа си, с който ще работи.

Управителният съвет на АПИ беше изцяло променен по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Георги Терзийски, който няма нищо общо с пътната инфраструктура, се съгласи да застане начело през 2019 г., след като никой от бранша не желаеше да заеме ветровития пост. Причината беше, че срещу голяма част от предишните шефове на АПИ прокуратурата повдигна обвинения.

Другите двама членове на Управителния съвет на АПИ – инж. Кирил Досев и доц. Олег Асенов влязоха в ръководството няколко месеца по-късно – през юли 2019 г. Преди това Олег Асенов беше ръководител на Националното тол управление.

Новото ръководство на АПИ на практика изпълняваше новата линия на ГЕРБ по отношение на пътното строителство – възлагането на договори за милиарди на държавната компания „Автомагистрали“. На свой ред тя по неясни критерии ги превъзлагаше чрез договори за доставка на услуги и техника на частни фирми. Става въпрос за договорите за изграждане на магистрала „Хемус“, скоростния път Видин – Ботевград, укрепването на свлачища, пътното поддържане на „Тракия“, „Струма“, „Марица“ и „Хемус“.

Другата новост, въведена от това ръководств на АПИ, беше възлагането на големи пътни ремонти за стотици милиони левове, чиито цени скочиха двойно и тройно по време на третия мандат на ГЕРБ, директно на пътно-поддържащите фирми за съответната област. Преди това за тези ремонти се правеха обществени поръчки.

До този момент не е ясно дали служебният кабинет на Румен Радев ще продължи тези практики. Регионалният министър Вилоета Комитова не е коментирала този въпрос дори и в интервюто, което даде на самата себе си и публикува на интернет страницата на МРРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *