Бившият енергиен министър описа как е трябвало да се постъпи с договорените, но отказани танкери с втечнен газ

“ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза е в по-голяма степен функция на енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото от войната в Украйна. Войната само катализира някои от ефектите”. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов, явно намеквайки за сериозното обвързване най-вече на Германия с руския природен газ.

“България е в доста по-изгодна позиция от останалите страни в ЕС. … България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да заиграва със страховете на хората”. Днес по бтв говорителят на правителството Антон Кутев отново прогнозира, че “тази зима ще мрат хора”. В същото време той не можа да обясни преговаря ли се с “Газпром”, похвали се, че цената на бензина пада, но се затрудни да посочи как точно правителството е помогнало за това, щом се хвали.

Ал. Николов подчерта, че предимство на България е и това, че производството на електроенергия изобщо не зависи от природен газ: “Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да внася природен газ”. Пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов съобщи, че готовност за подобен бартер вече са заявили от Азербайджан. “Тази възможност бе потвърдена – ако ние изнесем ток, газът, който ще спестят покрай отпадналата нужда от производството му, да бъде даден на нас”, обясни Стоянов.

По думите на бившият министър “енергетиката трябва да е далече от всякакви политически боричкания, защото е сектор, който определя живота на всеки гражданин и на цялата индустрия и бизнес”:

“Ако някой иска да използва темата “енергетика” за предизборна кампания, това е изключително грешно и много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват. Поведението на “Газпром” спрямо цяла Европа е ясно, първи бяхме ние с Полша. През всички 7 месеца, докато отговарях за сектора (като министър на енергетиката в правителството “Петков” – б.р.) не е имало каквато и да е различна търговска или правна практика, която да отличава един или друг доставчик, независимо коя държава представлява и какъв е типът договор. Ако някой е имал желание да поеме рискове за България и за българска компания, в размер и мащаб, който е недопустим, нека сложат подписите на всички документи, които са изисквани, и да продължат да действат както намерят за добре. … За всичко е информиран текущият министър – Росен Христов, за това на какъв етап е, какво може да се случи и как. Очевидно, вече доказано дори за тях (служебното правителство – б.р.), че “Газпром” е несигурен доставчик. Това, което направиха с офертата за шестте LNG танкера, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа”, коментира Александър Николов.

“Когато договорихме първите два танкера, те бяха реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко да е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат нови търгове за слотове, капацитетът на Ревитуса също се увеличи и лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България от януари нататък”, обясни бившият министър на енергетиката как би трябвало да се постъпи договерените танкери с втечнен газ, които служебното правителство отказа, за да преговаря с “Газпром”. Но както се разбра, “Газпром” не откликва на българското искане.

“ДАНС трябва да разгледат много по-дълъг период, “който обхваща и причините за намаляване на количествата газ от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставял мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с “Газпром” по темата и прозрачни ли са търговете”, коментира Николов акцията на ДАНС в средата на отминалата седмица, когато изиска от “Булгаргаз” документи от април, когато “Газпром” спря газа за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *