Истерия след брака на ГЕРБ с ППДБ

Изнервени активисти на двете формации вдигали скандали на депутати

 

Консумираният тайно брак между ГЕРБ и ППДБ доведе до истерия чиновници по министерства, агенции и комисии, кметове и шефове на звена по места, признаха пред “Труд news” представители на средния ешалон на ПП и ГЕРБ. Срещи и телефонни разговори се правят до късно вечер, а изнервени активисти и от двете формации вдигали скандали на депутати и партийни координатори за споразумението за ротационно премиерство между Денков и Габриел. Във фейсбук съюзът между двете формации е наречен D&G (Долче и Габана). “Лудница е! Няма ден, няма нощ, няма празник..”, казаха избраници от ГЕРБ и ППДБ.

Кметове на ГЕРБ питали има ли гаранция, че Асен Василев като стане финансов министър, няма да започне нарочно да прави ревизии чрез контролните органи като Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ). Бизнесмени, които чакат средства по европейски проекти, пък били предупредени преди месец, че през министерството на финансите ще бъдат принудени да коригират политическата си ориентация за местните избори и да помагат на “Промяната”. Депутати на ПП вече демонстрирали самочувствие по места и заявявали на общински съветници, че не само министрите ще са техни, а и ще има смяна на директори на училища и “редица регионални структури”. Един от ораторите на ПП, депутатът Венко Сабрутев непрекъснато повтаряше през последните седмици, че “не може да се има никакво доверие на ГЕРБ”. А колегата му Росен Костурков директно обяви във фейсбук: “Всички агенции под управление на Министерски съвет се оглавяват от “Продължаваме промяната-Демократична България” (б. р. вероятно има предвид, че в тях ще се направят драстични кадрови смени).

Докато Мария Габриел и Николай Денков редят правителството, активисти на ГЕРБ обяснявали, че те ще държат властта в парламента и че партията им има “повече връзки в Брюксел”, казаха пред “Труд news” от ПП.

Депутати от ГЕРБ признаха, че изнервеността на служители в централната и местната администрация идвала от факта, че “Василев е непредсказуем”, а още по време на изборите от ПП многозначително казвали, че при тях има “готов списък за ревизии”. По време на кабинета “Кирил Петков” на мнозина членове на ГЕРБ бяха правени ревизии като физически лица, припомнят от партията на Борисов.

В ГЕРБ по места не вярват, че ротационното премиерстване ще ги спаси от властови натиск, както по времето на кабинета “Петков”. И припомниха пред репортери на “Труд news”, как докато Асен Василев беше във финансовото министерство, прати на кметовете инспектори за заложените средства за електроенергия и други разходи в общините насред кризата с цените миналия февруари.

От регионалните звена на министерствата на образованието, здравеопазването, земеделието също непрекъснато търсели уверение от депутати, че чиновници и директори няма да бъдат сменени по “целесъобразност”, защото само до преди дни са получавали директни предупреждения за “чистка” от членове на ПП и ДБ.

Сред депутатите на ППДБ вървят коментари и спорове около състава на бъдещия кабинет, както и какви кадри ще заемат постовете на зам.-министри. В екоминистерството трябваше да бъде Юлиан Попов, който влезе там по времето на служебния кабинет на Росен Плевнелиев. Природозащитници обаче недоволстват пред ДБ от името на Попов и настояват те да излъчат министър. По неизвестни причини номинираният за министър на икономиката Юлиан Войнов бил информиран, че вместо неговата, е предпочетена друга кандидатура. Кабинетът Денков-Габриел ще бъде гласуван близките дни, но все още президентът Румен Радев не е връчил втория мандат за съставяне на кабинет на ППДБ. Източници на “Труд news” допуснаха, че Радев ще бави мандата, тъй като не бил сигурен, че правителство на ППДБ ще мине и за да не се налага да насрочва избори през август, парламентът трябва да “устиска” до края на юни.

Разправии в градската десница за министри

Разправии за министерски постове има в коалицията ДБ, където единствено Христо Иванов е обявил, че партията му няма да изпраща хора в изпълнителната власт. Атанас Атанасов, който имаше претенции да оглави МВР, но бе отказан, е получил две министерства – на здравеопазването, където засега не е отпаднала кандидатурата на седемдесетгодишния проф. Христо Хинков и на икономиката, където по настояване на ДСБ номинираният Юлиян Войнов ще бъде заменен от верен партиен кадър.

До редакционното приключване на броя нямаше решение на националния съвет на Зелено движение, чието заседание започна в късния следобед вчера. Депутати коментираха, че е логично партията на Владислав Панев да получи екологичното ведомство.

Органите и членовете с изтекъл мандат, за които НС следва да проведе избори:

1. Избор на Комисия за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия – девет членове, включително председател, зам.-председател и секретар;
2. Избор на председател и членове (четирима) на Комисията за защита на личните данни;
3. Избор на Главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и избор на инспектори (десет) в Инспектората към ВСС;
4. Избор на член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол;
5. Избор на управител на Българската народна банка (БНБ);
6. Избор на подуправител на БНБ, ръководител на управление “Банково” и подуправител, ръководител на управление “Емисионно”
7. Председател на Националния осигурителен институт (НОИ);
8. Избор на на двама съдии в Конституционния съд;
9. Избор на Фискалния съвет – петима членове, включително председател;
10. Избор на председател на Сметаната палата и по негово предложение двама зам.-председатели и двама членове;
11. Избор на председател на Комисията по публичен надзор над регистрираните одитори и по негово предложение – четирима членове на Комисията;
12. Избор на членове (петима) на Комисията за защита от дискриминация, включително председател и зам.-председател;
13. Избор на председател на Комисията за финансов надзор;
14. Избор на единадесет членове на Висшия съдебен съвет;
15. Избор на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и на зам.-председател от членовете на бюрото;
16. Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ);
17. Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР);

Искат оставки за “политическа нечистоплътност”

Симпатизанти на ДБ обявиха война във фейсбук на лидерите

Форумите на ПП и ДБ от няколко дни са прегрели от критики и дори откровени обиди срещу решението ППДБ да прави правителство с ротационни премиери с ГЕРБ.

Тежки критики за задкулисие, договорки на тъмно и разпределяне на парични потоци отправят във фейсбук вече трети ден членове на ДБ към десните лидери, без значение, че формацията няма да изпрати никого от своите депутати в правителството. В социалните мрежи се разпространява клип от медийно участие на бившия правосъден министър от кабинета “Борисов 2” Христо Иванов: “Нито ще направим коалиция с Бойко Борисов, нито ще направим коалиция с ГЕРБ без Бойко Борисов, нито ще приемем да изтикат някой с хубаво костюмче, докаран от международната сцена, който да бъде използван като сламен човек за Бойко Борисов и неговото оцеляване”. Следват гневни публикации на симпатизанти и членове, които призовават Христо Иванов и Атанас Атанасов да подават оставки от председателските постове, а в интернет гърми от доскорошни изказвания и на двамата, в които от ДБ критикуват ГЕРБ за нестабилността, корупцията и как Бойко Борисов трябва да бъде държан далеч от властта.

“Ще спасявате европейското бъдеще на България с ГЕРБ?! Това, което възнамерявате да направите, не е проява на национална отговорност, а на политическа нечистоплътност или в най-добрия случай на самоубийствена глупост”, пише Камелия Георгиева.

“За какво ни призовавате – да наричаме комбината ви с мафията ротация? Това ли ви е лидерството и генералството?”, гневи се Димитър Хаджиниколов. А Севдалина Илиева допълва: “И утре като започнем да ви търсим отговорност, кое как и защо сте направили, ще започнете да ни обяснявате, как това не било по времето на вашата ротация! Заслужено ще изчезнете от политическата сцена!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *