Испания продължава да разследва Барселонагейт, чакайте новини

Испания продължава да разследва Барселонагейт – информацията, че бившият премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез имотна сделка. Скоро ще има новини по случая.

Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите по TV1. Като народен представител и журналист тя огласи разследването по Барселонагейт през 2018 г. и подаде сигнал в българската прокуратура.

Изпратих две писма до испанския главен прокурор – последното преди месец, на което получих отговор, съобщи Елена Йончева.

Тя е сигурна, че следващите правителства ще започнат реформи в редица сфери – съдебната, медийната и други. Без промени в начина, по който България спазва върховенството на закона, страната, както и всяка държава членка в ЕС, е застрашена от спиране на европейските средства. Правилото за финансиране под условие влезе в сила от началото на 2021 г., но Европейската комисия все още не го е приложила. Ако това не се случи скоро, е възможно Европейският парламент (ЕП) да заведе дело за бездействие.

Елена Йончева заедно с други европейски депутати подписаха декларация с това предупреждение. Темата ще се обсъжда по време на пленарното заседание следващата седмица.

„Това е битка, трябва да сме активни“, каза тя, когато припомни решението от петък Европейският парламент да изпрати мисия в България, за да проучи ситуацията на място. Предложението беше подкрепено от всички членове на мониторинговата група за демокрация на ЕП. В 14-членния й състав Елена Йончева е единственият представител на България. Другият представител на социалистите е Катарина Барли, зам.-председател на ЕП и бивш министър на правосъдието на Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *