Искат 30 лв. за килограм череши

С близо 5% са поскъпнали храните на едро от 13 март миналата година

 

Първите череши за сезона вече са по пазарите, а цената им стига до 30 лв. за килограм. Пазарите в Бургас започват да се пълнят с череши, въпреки че сезонът им започва през юни. Не са много търговците обаче, които предлагат от плода. Иван Атанасов работи на пазара „Младост“ в морския град и е сред малкото търговци, заредили череши по 30 лв. Високата цена на черешите се дължи на това, че са внос от Гърция, по-точно от остров Крит, и винаги, когато излиза някакъв продукт за първи път, се получава нещо като спекулация, който го произведе първи, той определя цената, казва производителят пред БНТ. През юни се очаква по пазарите да се появят череши от Сливен и Кюстендил, които са по-хубави и по-евтини.

35 лева пък е килограм боровинки, а ягодите са 10 лева. 4,20 трябва да дадете за килограм розови домати, 3,50 за краставици, а зеленият лук – лев, пишат мастните сайтове. Младите картофи се продават по два лева. Ябълките и крушите са по 3 лева, а четири стръка чесън – 1,50.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата от началото на извънредното положение на 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка, удължена до 30 май тази година, досега храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 4,86 на сто.

При основните месни, млечни и други хранителни продукти на седмична база преобладават поскъпналите храни. При наблюдаваните от ДКСБТ зеленчуци поевтинелите са повече от поскъпналите. При плодовете на седмична база всички са поскъпнали, с изключение на ягодите. Седмичната равносметка показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 18, поевтинелите са 13, а без промяна в цената са 3.

На седмична база най-много е поскъпнало прясното мляко – с 2,9% до 1,75 лв. на литър, следвано от слънчогледовото олио – с 1,9% до 3,16 лв. за литър, замразеното пиле – с 1,5% до 4,14 лв. на кг, кравето сирене – с 1,2% до 6,98 лв. средно за кг, брашното тип 500 – с 1% до 1,03 лв. за кг, захарта – 0,7% до 1,37 лв. за кг на едро, и пилешките кренвирши – с 0,5% до 4,20 лв. за кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *