Структурите искат самостоятелно явяване, но и десните формации не са изключени от картинката. Това става ясно от интервю на председателя на софийската организация на ВМРО Владимир Митов.

-Г-н Митов, как ще се явява ВМРО на изборите в София? Има ли яснота поне за формата на явяване?

-Окончателното решение ще бъде взето през първата седмица на септември. Настроенията на структурите на ВМРО в двадесет и четирите столични района са за самостоятелно явяване на ВМРО. Не е затворена обаче вратата за преговори с цел формиране на едно силно патриотично обединение, което да се противопостави от една страна на аспирациите на левите да овладеят София, от друга страна да бъде силен и гласовит коректив на управлението на ГЕРБ, което като че ли се поизхаби, а от трета страна да спрем домогванията на ляво-либералите, които уж са десни, ама май само по име.

-Това означава коалиция с НФСБ, „Атака“? Или търсите и други варианти?

Коалицията „Обединени патриоти“ продължава своя път на национално ниво. Колегите от „Атака“ се самоизолираха, така че на този етап, предвид поведението на някои техни представители и нападките срещу ВМРО, няма как да сътрудничим в София. НФСБ не са ни търсили за разговор на общинско ниво, но има време. Предполагам, че някои десни партии и организации също биха изразили желание за партньорство с ВМРО на база политически, идеологически съвпадения във вижданията за промяна на управлението на София.

-А кандидатът за кмет? Имате ли готовност? Спрягат се имената на вашия общински съветник Карлос Контрера, на евродепутата Ангел Джамбазки, на вицеприемиера Красимир Каракачанов дори?

-Много имена се спрягат. Има много клюки и спекулации. И тримата изброени имат номинации от структурите. Яснота ще има първата седмица на септември, не по-рано. До тогава всичко са идеи, хипотези.

-А за водач на листата Ви? Може би там е по-лесния вариант за решение?

-Доста са предложенията за Карлос Контрера, който сега е общински съветник и председател на групата на патриотите в Столичния общински съвет. Но има време, може да има и изненади.

-Все пак вече има ясни няколко кандидати? Например „Демократична България“ вече обяви своя – арх. Игнатов? Не закъснявате ли от ВМРО?

-Не закъсняваме. А що се отнася до арх. Игнатов – силно варненско присъствие…

-Говорим за имената, но какви са вашите политически тези за кампанията?

Прав сте, че е важно партиите да предлагат цялостно виждане за развитието на града. Започналата, да я наречем, предкампания показва, че основните участници свеждат разговора за София до архитектурни спорове и ремонти. Струва ми се, това е много тривиално и лишено от поглед за бъдещето поведение. ВМРО казва така: разделяме темите за града на средносрочни и дългосрочни. Да кажем, дългосрочните са свързани с повече от един мандат. Такива са бъдещето на „Топлофикация“, концесията на „Софийска вода“, планът за управление и развитието на Витоша – отварянето на планината за хората. Ето три големи теми, по които трябва да се работи, да се предлагат решения.

Например, „Топлофикация“. Това дружество за нас е мъртво отвътре. Отлагаме неизбежния край. Значи трябва една много сериозна ревизия, преструктуриране, а ако трябва да се отива и към фалит, но с ясната мисъл, че подсигуряваме отоплението на столичани и спираме безкрайното трупане на дългове и злоупотребите. Това е, например, теза на Контрера и аз я споделям в по-голямата й част.

Друг пример – искаме развитие на Витоша. Добре, организираме модернизацията на лифтовете и инфраструктурата, променяме плана за управление, за да стане възможно.

А средносрочни цели са например пълната реорганизация на разписанията на градския транспорт, в това число постоянен контрол по някои линии. Друга тема е идеята за въвеждане на безплатен транспорт за учениците до училищата, с което да намалим трафика и да облекчим младите семейства.

Тепърва предстои кампанията, има време да представим идеите си по отделните направления. ВМРО има ясна концепция какво и как да се промени на „Московска“ 33, имаме своите предложения и виждания как да управляваме столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *