“Топлофикация – Русе” реализира значителни инвестиции в чиста енергия

„Европа е поставила изключително амбициозни цели за декарбонизация, които всяка една европейска държава трябва да изпълни през следващите години. Основният проблем по пътя на енергийната трансформация обаче е намирането на устойчиви решения за запазване и балансиране на електроенергийната система и гарантирането на енергийната независимост на България.“ заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев. Според него темата за създаването на нискоемисионна енергетика изисква прагматичен и новаторски подход. По думите му, когато се обсъждат предложения, които засягат енергийната трансформация на въглищните централи, е необходимо да се вземе предвид на първо място експертизата на професионалистите в бранша и чак след това да се решава бъдещето на един от структуроопределящите сектори на икономиката, а именно „Енергетиката“.

„Справедливият енергиен преход е възможен само с удължаване на използването на въглищните мощности, като в същото време се инвестира в зелена енергия. По този начин ще успеем да балансираме електроенергийната система и да се постигне тази устойчивост, която ще гарантира независимостта на България от енергийна гледна точка.“ посочи инж. Желев. По думите му на този етап не можем да си позволим да спрем работата на базови мощности без да имаме алтернатива, с която да ги заместим.

Във връзка с нуждата от инвестиции за подобряване на въздействието върху околната среда и качеството на въздуха, инж. Желев повдигна и още един проблем, а именно за необходимостта от законови промени, които да опростят сложния, дълъг и тромав процес на изграждане и пускане в експлоатация на проекти за зелена енергия. Той обясни, че разглеждането и одобряването на всяко едно инвестиционно предложение отнема няколко години, което забавя възможността на дружествата да работят за тяхната модернизация и енергийна трансформация. Той допълни, че именно липсата на сигурност и предвидимост отблъскват чуждестранните инвеститори.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“, заяви, че ,преходът към зелена енергия отдавна е във фокуса на екологичната политика на тдружеството. По думите на инж. Желев през последните години в подобряване на екологията в централата са вложени над 300 млн. лева.

Той заяви, че планират до 2026 година да има нови съоръжения с обща инсталирана мощност над 80 Мвтч.

Инж. Севдалин Желев заяви, че до края на годината трябва да бъдат въведени в експлоатация три газови когенератора, което ще доведе до редуциране на използваните въглища, а оттам и подобряване на въздействието върху околната среда.Директорът на топлофикационното дружеството коментира, че планират да увеличат производството на енергия от природен газ с монтиране на още 2 когенератора с обща инсталирана мощност 20 мегавата. По думите на инж. Севдалин Желев инвестицията в съоръжения на природен газ ще надхвърли 120 млн. лева.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ посочи, че планират изграждане на модерна инсталация за производство по комбиниран способ на топлинна и електрическа енергия чрез биогаз. Инж. Желев отбеляза, че използването на този вид гориво ще доведе до увеличаване на ефективността, което е една от основните им цели, особено в контекста на амбициозните европейски екологични цели. „Стойността на инвестиция ще бъде около 18 милиона евро като инсталацията ще е капацитет от 7 Мвтч електрическа и топлинна енергия. Съоръжението трябва да заработи до края на 2025 година.“, обясни инж. Севдалин Желев.

Инж. Севдалин Желев изрази надежда, че ще се даде възможност на всяка една въглищна централа да постигне енергийна трансформация и само до няколко години дружествата ще бъдат изцяло модернизирани и осигуряващи чиста енергия от по-щадящи за околната среда горива. Той отново подчерта, че справедливият преход е възможен чрез инвестиции в предприятията, а не чрез спиране на тяхната дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *