Инж. Севдалин Желев: Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна

Разговаряме с изпълнителния директор на „Топлофикация-Русе“ инж. Севдалин Желев

 

Инж.Желев, какви са очакванията Ви за новите цени на топлинната енергия?

Не бих искал да давам прогнози, защото после ще бъда обвинен, че не казвам истината. Надявам се новите цени на топлинната енергия да позволят на българските топлофикации да правят инвестиции и да са поносими за българските граждани.

Преди месец стана ясно, че повечето топлофикации са поискали сериозни увеличения на топлинната енергия. Каква е причината?

Причините са много, но основни фактори за исканото увеличение е фактът, че въглищните топлофикации плащат непосилни суми за въглеродни емисии, а газовите топлофикации освен за поскъпналите въглеродни емисии, трябва да отделят значителни средства и за природен газ, чиято цена също се изстреля. В неприятна позиция са и дружествата като Топлофикация Русе, които работим на въглища, но инвестираме в съоръжения, работещи на скъпия природен газ.

Какви съоръжения?

Модерни когенератори, които произвеждат енергия от природен газ. Първите 3 ще влязат в експлоатация съвсем скоро. Вероятно до месеци. А в момента довършваме процедурите за поръчка на още 2 броя.

Каква е целта?

Замяната на въглищата с природен газ е част от екологичната политика на Топлофикация Русе. Целта ни е постепенно да заместим въглищата с по-екологични горивa, за да удължим живота на Топлофикация Русе. Ясно е, че въглищата се превръщат в отживелица, но не може да оставим хиляди русенци без най-евтината опция за отопление.

Говори се за увеличение на цената на парното от 50%, а Вие твърдите, че това е най-евтината опция за отопление?

Гарантирам Ви, че отоплението на ток е значително по-скъпо, а през следващите години ще стане още по-скъпо за битовите абонати, защото ще преминат на свободния пазар на електрическа енергия, на който цените са много по-високи от регулирания.. Цените на тока на борсата достигнаха почти 600лв/мв тази седмица, а дори 50% увеличение на цената на парното означава 150лв/мв. Кое е по-евтино според Вас? Цената на пелетите, които също много хора използват, се увеличи в последната година. Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна.

Освен цената, какви са другите преимущества на централното отопление?

Централното парно е най-сигурният, най-екологичният, чист и безопасен метод за отопление. Комфортът и уютът от постигнатата равномерна температура са несравними. Различен е и начинът, по който помещенията се отопляват. Топлината, излъчвана от климатик, не се задържа дълго и за това уредът трябва да работи непрекъснато. При парното, дори да е намалено или спряно през деня, топлината в помещенията се запазва. Дори една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, ще увеличи сметката с близо 30%.

Топлофицираните жилища имат и достъп до битова гореща вода, която отново излиза по-изгодно от бойлера, който също консумира поскъпнал ток. Топлата вода е на разположение непрекъснато, а ако държим бойлера постоянно включен, сметката за ток ще е огромна.

Да, но понякога абонатите нямат топла вода?

Абонатите нямат топла вода, когато се прави авариен ремонт или обновяване на топлопреносната мрежа, което най-често се случва през лятото, когато много хора са на вилата или на почивка. Няма как, както всяка друга техника, и топлопреносната мрежа трябва да се обновява, а най-удобно е извън отоплителния сезон.

Полагаме много усилия, ако топлата вода се спира, да е за кратко. С профилактиката на съоръженията се опитваме да сведем до минимум възможността за аварии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *