Инж. Йордан Василев: Природният газ е алтернативната енергия за чиста природа

Синьото гориво не само може, а и ще бъде заместител на въглищата поне за определено време, казва изпълнителният директор на „Топлофикация-Плевен

Синьото гориво щe продължи да има ключова роля като преходно гориво на фона на „Зеления пакт“. Дори самата Енергийна комисия в Европейския парламент подкрепи включването на природния газ в обхвата на Фонда за справедлив преход. Това мнение изрази изпълнителният директор на „Топлофикация – Плевен“ инж. Йордан Василев.

Ето какво коментира още той по повод тенденцията за постигане на нисковъглеродна икономика:

Инж. Василев, може ли природният газ да бъде стъпало към постигането на нисковъглеродна икономика?

Природният газ е нaй-чиcтoтo изĸoпaeмo гopивo, което несъмнено ще има poля пo вpeмe нa създаването на нисковъглеродна икономика. Той щe продължи да има ключова роля като преходно гориво на фона на „Зеления пакт“. Дори самата Енергийна комисия в Европейския парламент подкрепи включването на природния газ в обхвата на Фонда за справедлив преход. Това само по себе си показва неговата значимост и че са ясни ползите, които той ще донесе за формирането на по-екологично производство на енергия.

Реалността е, че европейската икономика се променя бързо и постепенно се намалява зависимостта от въглищата. Природният газ навлиза с пълна сила и това ще допринесе за енергийната ефективност и ще ни направи по-конкурентно способни на международния пазар.

Възможно ли е природният газ да замести въглищата?

В контекста на „зеления“ преход, природният газ не само може, а и ще бъде заместител на въглищата поне за определено време. Благодарение на по-широкото му използване ще се намалят ефективно емисиите от въглероден диоксид. За разлика от други страни, „синьото гориво“ до сега беше подценявано в настоящия енергиен микс на страната.

Редица европейски страни имат план да използват газа за значително намаляване на генерираните въглеродни емисии. Ние трябва да последваме техния пример. Сами виждаме, че в последните години се правят значителни инвестиции в инфраструктурата, които ще позиционират България като газов хъб, гарантиращ енергийна сигурност за региона, както и по-добър достъп до конкурентен газ. Нека не забравяме, че повечето въглищни централи в България са разположени в близост до газовата инфраструктура, което ще улесни процеса на преминаване от въглища към газ.

Природният газ екологично гориво ли е?

Природният газ отделя много по-малко емисии парникови газове в сравнение с въглищата. Заместването на изкопаемите горива със природен газ и други екологични източници ще има благоприятно въздействие върху околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *