Изчезнали са 4,5 млн. евро при ремонта на Ларгото

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че сигнализира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреба със европейски средства. Сред тях са проектът за Ларгото, където по думите му, са изчезнали близо 4,5 млн. евро.

На пресконференция Минеков заяви, че е заварил във ведомството потресаващи доказателства за финансови загуби и злоупотреби. Той цитира секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който има и препоръки.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото – много от нещата вътре не мога да ви споделя – става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, уточни министърът на културата.

Той обяви, че ще подаде сигнал и към българската прокуратура за липсващите пари: „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти.“

Проектът за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“ също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни той.

Културният министър коментира и акцията срещу шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов: „Всеки един от вас може да получи подобно обвинение. Това е извършено, защото Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи някакви документи. Отделно знаете, че искахме да работим с полицията. Папалезов е сплашен, за да не работим заедно. И за да не излязат разкритията му.“

Министърът коментира и казуса с колекцията от антики на обвиняемия бизнесмен Васил Божков: „На 7 ноември 2018 година от Народното събрание идва предложение за промени на Закона за културното наследство. Там се отваря възможност за колекцията на Божков – със закон. Този закон стига дотам, че идентифицирането може да се случи навсякъде, дори в частен музей. Ако аз си купя антики, правя си музей и сам си ги идентифицирам.“ По този начин парламентът одобрил колекцията на Божков. Светлин Русев имал 82 работи, а Вежди Рашидов – 28 работи в колекцията на Божков и те не са подаръци.

В същото време, по думите му, постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са комични, защото са били спрени постъпленията от частния хазарт.

Сега Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКМ) работи в ужасни условия. Имат нужда от половин милион за ремонт. В същото време бивш министър предоставя под наем помещения на фирма „Южен кръст“ на Петьо Блъсков – 450 квадрата на стойност 5,76 стотинки на квадратен метър за срок от 10 години. Договорът е до 2023 година. При средна цена на офис в същия квартал – „Изгрев“ – 11 лева на квадрат.

„Имаме и договор с „Лукойл“ за горива. Договорът е десетгодишен“, обяви още Минеков. „Украсата на „Лукойл“, в централата им – проверете кой е авторът. Попитайте „Джи пи груп“ чии произведения е откупувала“, добави той.

Проф. Минеков спомена и френски антиквар, който е притежавал едно помещение с размери на гараж. „Той е награден през 2011 г. в посолството в Париж с орден „Златен век“ за изключителни заслуги. Липсва преписка в Министерството на културата какви са били заслугите му. На следващата пресконференция ще ви разкажа още интересни факти около него“, каза още проф. Минеков.

86,5 млн. лв. са загубите на НДК до 1 януари, министърът ще нареди пълна финансова проверка. Той уточни, че натрупаните задължения на НДК са от 2017 г. до края на 2020 г.

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с партия ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, подчерта Минеков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *