Изтича времето за българската позиция по френското предложение за Северна Македония

Парламентът ще трябва да стигне до позиция по предложението на френското ротационно председателство за придвижването на Северна Македония и Албания към ЕС.

България успя да постигне искането си ЕС да стане гарант за изпълнението на изискванията ни към Скопие, което без прецедент, тъй като досега страните членки избягваха да поставят двустранни спорове на европейско ниво.

В проекта за преговорната рамка на Северна Македония, постигнат от френското председателство, Република Северна Македония се задължава да спазва Договора за добросъседство с България от 2017 г. Скопие ще трябва да промени конституцията си и да включи българите в македонската конституция като държавотворен народ преди да започне същинското начало на преговори. Северна Македония ще приеме и план за действие, свързан със защитата на правата на малцинствата. Планират се и мерки срещу езика на омразата.

Очаква се тази преговорна рамка да бъде одобрена от останалите страни членки въпреки резервите, че двустранни въпроси се изнасят на европейско ниво, за да може Западните Балкани да се придвижат към ЕС.

Миналата седмица, в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония, Министерският съвет официално посочи парламентът да е този, който решава всички въпроси по темата с Република Северна Македония, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз.

Засега няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия.

В понеделник вечерта посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават в Люксембург, за да обсъдят така нареченото „френско предложение“, а за вторник е планирано заседанието на Съвета по общи въпроси.

Два дни по-късно започва срещата на лидерите на ЕС. Премиерът Кирил Петков многократно обясни, че ако парламентът не промени българската позиция, той еднолично няма да свали “ветото“.

И в България, и в Северна Македония, темата продължава да се истеризира. Президентът Румен Радев не спира атаките срещу кабинета заради Северна Македония, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира многохиляден митинг с призиви за предсрочни избори и за отхвърляне на предложенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *