Изтеглят опасна Кока кола от пазара в Хърватия

Вътрешно разследване е започнало и в Кока-Кола Австрия, където се намира заводът за бутилиране на напитките, предлагани на хърватския пазар

През последните дни няколко души са приети в болници в Хърватия, след като са пили Кока-Кола. Пациентите са се оплакали от внезапна болка, изгаряне и кървене в устната кухина, съобщава БТА. Санитарната инспекция в Хърватия забрани временно на търговските дружества да пласират определени партиди от напитките на Кока-Кола.

Вътрешно разследване е започнало и в Кока-Кола Австрия, където се намира заводът за бутилиране на напитките, предлагани на хърватския пазар.

В съобщение на хърватската Кока-Кола се посочва: „Временно изтегляме от пазара една партида Coca-Cola Original Taste 500 ml в пластмасова опаковка (PET) съгласно устното решение на Държавния инспекторат на Република Хърватия, продуктова серия Coca-Cola Original Taste, газирана безалкохолна напитка, 500 ml PET произведен на 11 октомври 2023 г. със срок на изпълнение до 11 април 2024 г.

Въпреки че нашият вътрешен анализ не показа никакви нередности в производството или в продуктите, ние също решихме временно да изтеглим две ограничени партиди Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml в стъклени опаковки до приключване на официалното разследване. Това са партиди, произведени на 27 май 2023 г. (със срок на годност до февруари 2024 г.) и 22 юни 2023 г. (със срок на годност до март 2024 г.).“

Работим в съответствие с най-високите стандарти за качество и безопасност на напитките и те се проверяват редовно от компетентните органи. Успоредно с това проведохме задълбочено вътрешно разследване, което не показа никакви проблеми в нашето производство. Освен това изпратихме проби в независима, акредитирана лаборатория за по-нататъшно изследване, казаха и от компанията Кока-Кола в Австрия.

„Надяваме се на бързо и пълно възстановяване на пострадалите. Властите имат пълната подкрепа на нашите колеги на място за разследване и изясняване на случая“, допълват от компанията в Австрия.

Ето и становището на Кока-Кола ХБК:

„Запознати сме с текущата информация от Хърватия, касаеща нашите продукти там, и сме предприели необходимите действия за гарантиране на обществената безопасност. Местните власти получават пълна подкрепа от колегите ни на място в хода на разследването. Ние не осъществяваме внос и продажба на тези продукти в България и случаят не засяга напитките, продавани на нашия пазар.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *