Изстреля ли патроните Картечарката на ГЕРБ?

След всички истерични плонжове в краката на Борисов, Цвета се издъни яко в битката с ДПС за Кърджали и, ако вземе единственото възможно депутатско място от региона, едва ли ще помирише отново председателския стол в парламента.

Пред изборната урна в неделя, председателката на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева заяви:„Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната. Гласувах за това да продължим да надграждаме всичко, което сме постигнали!”

Постигнатото от нея в един от най-срамните парламентарни мандати го видяхме. А сега ще видим как ще да я ползва началникът й Бойко Борисов в 45-ото народно представителство, ако се промуши за депутат. Но понеже шефът няма приятели, милостта му този път едва ли ще я споходи. С оглед на досегашните си заслуги Цвета надали ще остане да ходи пеша, както преди време тя посъветва критиците на метрото.

Машинната инженерка е и достатъчно еластична, за да страда по опетнената си в оня запис на Борисов, репутация. Отказът си да се оттегли с достойнство тя компилира с риторичния въпрос: “А може би трябваше да потъна в небитието, да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал?!”

Виж, за последиците върху психиката й от евентуалното партийно-властово отлъчване може да има притеснения. След яростните дебати по искането на оставката й миналата година Караянчева призна, че „имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна – направо да скоча от някоя канара от Родопите“. В тази връзка следва да бъде разчетен и изводът й: „Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете.” Не, че знаем в детайли, но при липсата на достатъчно информация разчитаме на източниците отвътре.

А най-надеждният от тях е същият онзи запис с гласа, който си прилича като две капки вода с премиерския. Та в него Караянчева беше посъветвана просто да си каже, че е проста, за да се съобразят с нейната простотия, обясняваща всичко. Което не било обаче задължително недостатък, напротив – било огромно предимство. Така правел притежателят на гласа, за когото „когато си прост, е лесно“. Така оправял – с 200, безчет умници у нас и в Европа, предизвиквайки възхита у главния прокурор Гешев: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие, господин премиер, май се правите много успешно! Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен!“

Е, дано поне сме се отървали от недоразумениято Цвета като началник на парламента!

Огнян Стойчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *