Израел нанесе страшен удар по Русия

Израелските власти позволиха на страните-членки на НАТО да доставят на Украйна оръжия, които съдържат израелски компоненти, а също така финансираха закупуването на „стратегически материали“ за Украйна.

Министерството на отбраната на Израел наскоро смекчи своите препоръки и се съгласи, че членовете на НАТО като Обединеното кралство могат да доставят на Украйна оръжейни системи, съдържащи израелски компоненти, „като електрооптични системи и системи за контрол на огъня“, съобщи Haaretz.

Изданието предаде още, че под натиска на администрацията на САЩ Израел наскоро се съгласи да финансира „стратегически материали“ за милиони долари, за да помогне на Украйна.

Според трима висши европейски дипломатически служители американците са искали Израел да достави зенитни батареи на Украйна. Но след преговори между правителствата на двете страни страните решиха, че Израел ще финансира стратегическите материали. В същото време Израел помолил всички страни, участващи в сделката за продажба на стратегически материали, да не го разкриват публично, предаде УНИАН.

През октомври 2022 г. израелският премиер обяви, че страната му няма да доставя оръжие на Украйна. По-късно израелският министър на отбраната Бени Ганц разговаря с украинския си колега Олексий Резников. В резултат на телефонни разговори стана известно, че Израел ще помогне на Киев, но няма да предостави системи за противовъздушна отбрана. Същия ден украинският президент Володимир Зеленски призова Израел да реши дали е с демократичния свят, или си затваря очите за руския терор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *