Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август

885 млн. лева се очаква да е излишъкът в държавния бюджет към края на август 2021 г. по данни на Министерството на финансите.

Според данни на министър Асен Василев, представени на 12 август, очакванията са до края на годината приходите да са 2 млрд. лева над заложените, а възможността те да се използват е основен довод за предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета, която вече мина на първо четене в Народното събрание.

През август продължава да се наблюдава положителното развитие от предходните месеци при основните данъци и осигурителни вноски, като на месечна база за август данъчните приходи нарастват номинално с около 18 на сто (700 млн. лв.) спрямо същия месец на предходната година, съобщават от ведомството.

За първите осем месеца на 2021 г. най-голям ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при корпоративните данъци (около 26 на сто) и при данъка върху дивидентите и ликвидационните дялове на юридическите лица (над 55 на сто), за който допринася и кампанията на НАП за проверки в дружества с големи касови наличности.

Приходите, помощите и даренията в бюджета за първите осем месеца на 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 33.6 млрд. лева (70.5% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 4.7 млрд. лева. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 4.9 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0.2 млрд. лева.

Разходите (вкл. вноската на страната в бюджета на ЕС) към август 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 32.6 млрд. лв., което е 62.2% от годишния разчет. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. бяха в размер на 27.2 млрд. лева. Значителният ръст на разходите към август 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през първото полугодие има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато за първите осем месеца на 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 г.

Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 845 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до август. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 г.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други.

Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други.
Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към август 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 972,4 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *