Изгониха Местан от съдебна зала

Отвод на тричленния съдийски състав на кърджалийския Окръжен съд, който гледа делото за катастрофа през 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на 6 месеца, поискаха по време на днешното заседание адвокатите му, предаде БТА.

Това се случва, след като Местан за втори път е изгонен от залата, заради нарушаване на реда след отправени от председателя на тричленния състав Георги Милушев неколкократни предупреждения.

След кратко съвещаване, съдийският състава не си направи самоотвод и определи исканията на двамата защитници като неоснователни, необосновани и в противоречие със закона.

Другият, който също присъства на заседанието, е бащата на починалото бебе – Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил при настъпилата катастрофа. Частните обвинители, в лицето на пострадалото семейство бяха представлявани от съдебни защитници.

От призованите трима свидетели се явиха двама – собственикът на управлявания от Лютви Местан автомобил и единият от двамата лекари от Пловдив, озовали се случайно на местопроизшествието.

В съдебна зала отново не се яви д-р Петър Панайотов, оказал първа помощ на починалото пеленаче. Като мотив да не присъства той е посочил, че се притеснява да напуска града, в който живее в условията на пандемията от COVID-19, стана ясно по време на заседанието.

С оглед важността на свидетеля, съдът реши, че той отново ще бъде привикан по надлежния ред, след което ще бъдат търсени и други варианти за осъществяване на показанията му, единият от които видеоконферентна връзка.

В хода на заседанието бяха изслушани и вещите лица, направили петорната авто-техническа експертиза. Те отговориха на десетки адвокатски въпроси на обвинение и защита.

Във времето в което Лютви Местан бе отстранен от съдебна зала, той коментира пред журналисти, че ще си потърси правата в съда. „Това дело няма да свърши в тази пленарна зала. Аз ще заведа дела и срещу прокурори, за престъпления срещу правосъдието. Ще заведа дела срещу свидетели, които разпитахме, които откровено лъжествидетелстваха“, каза още Местан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *