Единият двамата изгонени руски дипломати се е интересувал от слабости в българската система за гражданска регистрация. Той е търсел данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина. После изготвял фалшиви самоличности за руски разузнавачи, които внедрявал у нас. Това съобщава “Нова тв”, позовавайки се на свои източници в разследването.

Официално българското МВнР заяви, че има получено писмо от българската прокуратура “относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – шпионство.”

Двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж в петък трябва да напуснат най-късно днес страната, след като им бяха дадени 48 часа за това. Единият е служител в Търговското представителство на Русия, а другият – един от осемте първи секретари на посолството.

Вчера, в официално становище на Москва по случая, бе обявено, че изгонването на двамата дипломати е провокация, и че Русия си запазва правото на реципрочни ответни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *