Изборът на Гешев: 2 сигнала за бомба във ВСС

Цацаров определи указа на президента като политическо упражнение пред медиите

Два сигнала за бомба са получени във Висшия съдебен съвет, заяви председателят му министър Данаил Кирилов.

Снощи в 20 часа е имало обаждане за кола бомба пред сградата на ВСС, вторият сигнал е от тази сутрин в 7 часа, уточни той. Заседанието да продължи, решиха обаче магистратите.

Шефът на ВКС Лозан Панов предложи указът на президента Румен Радев, с който той връща първия избор на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС, да не се обсъжда, а да се гласува откриването на нова процедура.

Атанаска Глишева не се съгласи с думите му и поиска членовете на ВСС да вземат решение как да процедират оттук нататък. Тя подчерта, че не бива да се омаловажават действията на президента и е редно да се стартира нов избор.

Започнатата процедура да продължи, настоя пък Вероника Имова. Тя поиска да не се нарушава Конституцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък определи указа на президента като “политическо упражнение пред медиите”. В указа мотиви в юридическия смисъл няма, категоричен бе той. Подкрепям изцяло становището на главния прокурор, че мотиви на президента в чистия юридически смисъл няма”, заяви председателят на ВАС Георги Чолаков.

“Аз считам, че следва да бъде подложено на гласуване процедурния въпрос как следва да продължим. Конституционният съд е казал, че ние действаме при оперативна самостоятелност. Ние следва да преценим дали ще направим повторно предложение за същия кандидат или да продължим с нова процедура”, каза Чолаков.
Той припомни, че по време на повторното обсъждане на неговия избор също е имало дебат откъде да продължи процедурата и дали да се прегласува.

Според Цветанова от прокурорската колегия те са се обединили при номинацията за главен прокурор около необходимостта той да отговаря на нуждите на колегията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *