Изборите гърмят заради машините

Фирмата доставчик, отказва да внесе допълнителни устройства заради ниска оферта

 

Спорът с фирмата доставчик на машини за гласуване може да доведе до касиране на изборите, предупредиха юристи. Причината е, че в закона е записано, че във всички секции с над 300 души задължително трябва да се гласува с машини.

От ЦИК вече допуснаха, че ако “Сиела норма” категорично откаже да достави допълнителни устройства за секциите в чужбина, българите зад граница няма да гласуват машинно. “Залага се бомба. Напълно възможно е ако е нарушен законът вота да бъде атакуван.

Освен това всеки недоволен от изборния резултат ще има основание да се позове на липса на машини в секции с над 300 души”, коментира пред “Труд” Борислав Цеков, който е доктор по конституционно право.

Прависти припомниха, че Изборният кодекс все пак предвижда алтернатива – гласуване с хартиени бюлетини, но при форсмажорни обстоятелства.

Пазарлъците на ЦИК с единствения доставчик на машини ще продължат и утре, научи “Труд”. От комисията са поканили представители на “Сиела норма” на преговори.

Спорът е за пари. Собственикът на фирмата Веселин Тодоров, коментира пред “Труд”, че служебното правителство е решило, че сумата от 6,5 млн. лева ще е достатъчна за доставка на 1500 машини допълнително и за пълното им обслужване. Изчисленията били направени по предишната поръчка за вота на 4 април. Тогава цената на устройство излезе около 3 700 лв. Сега претенциите на “Сиела норма” са за 5 000 лв.

“Има три варианта за изход от ситуацията. Първият е срещу определената сума да доставим само машините и да не се занимаваме с пълното им обслужване. Вторият вариант е срещу предвидената сума да осигурим единствено обслужването. Третият вариант е вдигане на стойността на поръчката”, коментира пред “Труд” Веселин Тодоров. Той бе категоричен, че ако бъде избран друг вариант, фирмата му няма да достави въпросните 1500 машини.

Има и още един проблем, за който от седмица говори шефката на ЦИК Камелия Нейкова. В най-големите секции ще са необходими допълнителни устройства за гласуване, за да могат всички желаещи да дадат вота си. В чужбина на изборите на 4 април се извиха огромни опашки, сега такива се очакват и пред секциите с голям брой избиратели, в които към момента има осигурена само по една машина.

За 11 юли трябват минимум още 1500 бройки

За произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. ще са необходими не по-малко от 9398 машини, по една във всяка секция в страната, както и не по-малко от 270 машини в избирателните секции извън страната, и не по-малко от 200 машини за частичните избори за кметове на кметства на 27 юни 2021 г.

От проведените от ЦИК експериментални гласувания с една машина за гласуване се обосновава необходимостта от осигуряване на повече от една машина в някои секции с голям брой избиратели по избирателните списъци.

След 18 юни 2021 г. ще се определи окончателният брой на избирателните секции извън страната, в които трябва да се осигури поне една машина за гласуване въз основа на подадените заявления за гласуване извън страната.

За произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. бяха разкрити 12 941 секции, в това число 464 секции извън страната в 69 държави.

В 9398 секции във всичките 31 многомандатни изборни района в страната се проведе гласуване със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ).

За произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. за народни представители своевременно трябва да бъдат доставени 1500 СУЕМГ и свързаното с тях логистичното осигуряване и обучения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *