Избирателната активност в Турция е сред най-ниските в историята

Изселниците не проявиха интерес към балотажа, но пък бяха „борени“ от барикада и наблюдатели

Денят на президентския балотаж премина комично с оглед на лютите страсти от последните дни между България -Турция.  Урните в югоизточната ни съседка останаха пусти, активността бе сред най-ниските в историята. Липсваха и автобуси, които да превозват избиратели към България. Но пък бяха налице странни опити този несъстоял се вот да бъде възпрян.

Ако денят си личи по заранта, масовият изселнически вот няма да се случи. В първите часове преди седмица секциите в Турция бяха пълни с народ, но сега гласоподавателите са кът. Няма опашки. Вместо тях са налични спешно командировани от България наблюдатели и журналисти. Край урните се вихрят спорове как да се попълват декларациите за гласуване, което е бял кахър при избирателната апатия.

На първия тур и парламентарния вот гласуваха около 90 000 изселници. Днес в Турция има общо 126 секции с 96 машини. В 14 от общо 38 секции в региона на Истанбул гласуването е машинно. В Бурса – 15 от общо 35.

Липсва трафик откъм Турция и на граничните пунктове. Автогарата в Кърджали е пуста. Курсовете са наполовина от регламентираните в разписанието. Част от редовните автобуси очевидно не са тръгнали от Турция, а от пристигащите слизат единични пътници. Възможно е за липсата на поток да са повлияли проверките по границата от последните дни, заради които част от спрените на пунктовете автобуси се върнаха. А е възможно просто всичките страсти да са били напразни.

Всичко това не попречи от ранни зори протестиращи да излязат на „Капитан Андреево“. Барикадата цели да спре изборния туризъм. Има плакати срещу Ердоган, против турската намеса във вота у нас. Хората твърдят, че са се организирали спонтанно в социалните мрежи. Те не са много – 20-30 души. Но пък има доста полиция.

Премиерът Стефан Янев заяви, че ситуацията по границата с Турция е спокойна. Коментира и проверките от последните дни. „В дни с избори има чувствителност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция, това води до забавяне и неудобство, а и до обвинение, че се прави нарочно – а не е така“, каза той. Отношение по акцията от последните дни и спрямо преминаващите границата хора взе и вътрешният министър Бойко Рашков: „Дали са пътували за избори или за други цели, разбира се, ние трябва да проверим. Очевидно има определена цел, която се съпътства и с една незаконна контрабанда, която ние няма да разрешим. Преминават и лица, ангажирани с определена терористична дейност”.

По обед ситуацията не се промени – доста вял вот в Турция. В Чорлу гласуващите бяха около пет пъти по-малко спрямо миналата неделя. Активисти на „Демократична България“, които на място отидоха да следят за „нередности“, практически няма кой знае какво да следят. „В 10:36 часа секцията в Хадъмкьой, Истанбул, е празна. Гласували са до момента 27 души. Миналата неделя до края на изборния ден са били 1055. Гласува се на хартия. Хората в комисията смятат, че едва ли днес гласовете ще минат стотина“, написа Антоанета Цонева. В Истанбул  – Кючюкчекмедже, е и Иво Мирчев. „Миналата седмица тук са гласували 1178 души. Днес аз бях 106-ти. В пъти по-ниска активност, слаб интерес към балотажа“, рапортува и той.

На магистрала „Марица“ край „Капитан Андреево“ вече бе спокойно. Блокадата бе вдигната.

Към 15 часа новини продължаваха да липсват. Появиха се прогнози, че общо на балотажа ще участват при пъти по-малко хора в Турция.

В късния следобед бе отчетено за Истанбул, че в двете най-големи избирателни секции са гласували 500 души при над 1000 миналата седмица до същия час. В Чорлу – към 2500 спрямо над 7000.

На 14 ноември в Турция гласуваха 87 000 души. През април – 22 000, през юли – 27 000. Вероятно сега числото ще е около априлската активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *