Идва ли срив в ИТ сектора?

Аутсорсингът беше много добър модел за последните 15 години, но моделът започна да се изчерпва

Четох в Капитал, че ИТ секторът в България вече е започнал да върви надолу, затова реших да дам и моето мнение по този въпрос. Статията е на Йоан Запрянов, който по мое мнение е един от най-добрите журналисти в България. Материалът е доста добре проучен и обоснован, затова препоръчвам да го прочетете.

Състоянието на ИТ секторът за мен е много важно, не само защото съм програмист, но и защото вярвам, че развитието на технологичния сектор е ключово за развитието на България. Аз уважавам труда на всеки човек, но не мога да отрека, че високите технологии бутат света напред и са най-добрият шанс на малка държава като България да стане някакъв фактор на световната сцена.

Съдейки по всичко, което прочетох, най-общо казано проблемът на ИТ секторът е, че моделът, който работеше през последните 15 години вече е започнал да се изчерпва. България досега беше атрактивна аутсорсинг дестинация и това позволи на ИТ секторът много да се разрасне и да предлага заплати, които изглеждат абсурдни в почти всички други сектори на българската икономика. Аз дори мога да кажа, че около мен постоянно виждам хора, които нямат грам интерес към технологиите, но се преквалифицират към ИТ, за да могат да имат по-висок стандарт на живот.

Дотук всичко е супер, но това развитие идва с цена и тя е, че ти си изцяло зависим от твоите чуждестранни контрагенти. В момента, в който те решат, че са намерили някой по-евтин от теб или че искат да си свият дейността, тогава ти мощно изгаряш. И тъй като България вече не е толкова бедна, колкото беше преди 15 години, ние ще ставаме все по-неатрактивна аутсорсинг дестинация.

Нещо, което много ме учуди в статията е, че според проучване на БАСКОМ, най-голямото опасение сред ИТ фирмите е вдигането на максималния осигурителен доход. Което е смехотворно, защото вдигането на МОД от 1-ви януари 2024 увеличи разходите за труд на тези фирми с между 0 и 2%. Ако това е достатъчно да счупи бизнесът ти… то може би трябва да се преориентираш към друга сфера.

Но всичко добива перфектна логика, когато се замислиш, че много от тези компании не разработват собствен продукт, а просто препродават труда на своите работници на западни контрагенти. Те са просто middle man-ове. Но тъй като на запад парите пресъхват, вече западните контрагенти не дават толкова пари и затова секторът започва да затъва. И вероятно ще продължи да затъва, защото много неща се промениха за последните 15 години.

За да вървим напред, трябва секторът да се преструктурира. Дългосрочното развитие на българският ИТ сектор би трябвало да бъде базирано на една нова предприемаческа класа, която иска да разработва собствени иновативни продукти. Ако искаме да имаме завиден технологичен сектор, трябва България да се конкурира не с Индия и Бангладеш, а със Силициевата долина.

Аутсорсингът беше много добър модел за последните 15 години, защото той култивира бурното развитие на ИТ сектора в България и по този начин много български фирми и работници добиха ноухау от западните компании, който могат да използват за създаването на БЪЛГАРСКИ иновативни продукти.

Но този модел повече няма да бъде устойчив. България повече няма да може да се кокурира с цената на труда си, а ще трябва да се конкурира с качеството на своите технологични продукти. Шансът ИТ секторът да запази своите преференциални данъчни условия е почти минимален. В бедна държава като България с най-високото неравенство в ЕС, няма никакъв начин да спрете вдигането на данъците на върха. Просто няма как да стане. Ако България не въведе някои по-прогресивни политики, ние буквално ще се избием и тогава ИТ сектор ще гледаме през крив макарон.

Все пак се замислете, че ако искаме даден сектор да бъде национален приоритет, той трябва да създава ползи за цялата нация, а не само за 60 000 програмисти.

*Коментарът е на Благослав Михайлов, програмист, влогър, създател на Стража

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *