Идат още 5 нови ваксини за предпазване от коронавирус

Нови играчи се включват в изработването и предоставянето на ваксини срещу коронавирус. Продуктите са на етап предклинични и клинични проучвания, съобщи пред телевизия НоваНюз вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Въпрос на много малко време е ваксината на „Новавакс“ да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен“, коментира тя.

По думите й препаратът на „Велнева“ пък е инактивирана ваксина. „При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19“, обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози, каза медикът.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. „Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за „Денга“. Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.“, каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. „По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита“, подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

1 коментар

  1. проф. Александрова: „…но вирусът не си е отишъл…“

    Язък Ви за професорската титла по вирусология, госпожо Александрова.
    Та къде трябва да отиде този коронавирус и как ще го напъдите натам?
    Коронавирусите се смята, че са се появили преди 6-8 хиляди години сред птиците, а оттам са се предали на човека след първите опити за опитомяването им (на патицата в Китай). Оттогава коронавирусите си се разхождат по бозайниците, птиците и хората, прескачат от едни на други и нямат никакво намерение да си ходят, въпреки професорски заклинания, административни своеволия и всякакви пролетни и есенни магически течности.
    Единствения вирус който човечеството е успяло да напъди, пардон, изкорени, не е коронавирус. През 1796 година Едуард Дженер създава първата ваксина, тази против вариолата (едра шарка), и трябват …колко години са до 1980?… този вирус да се смята за изчезнал в природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *