Ива Митева от ИТН е фаворит за конституционен съдия

Депутатът от „Има такъв народ“ Ива Митева е фаворит за попълване на едно от двете вакантни местa при настоящата ротация в Конституционния съд, научи Mediapool от няколко различни източника. Тя не беше открита за коментар.

Мандатът на съдия Гроздан Илиев изтича на 28 февруари т.г. и Народното събрание трябва да избере достоен юрист за поста. Преди да бъде назначен за съдия в КС по предложение на ГЕРБ, Илиев беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на неговата Наказателна колегия. Парламентът трябва да избере член на КС и за мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември м.г.

Според източници от управляващото мнозинство, кандидатурата на Митева със сигурност ще бъде издигната, но все още няма финално решение дали четирите формации ще се обединят около нея. Това е първият сериозен кадрови тест за устойчивостта на коалицията, но и знаков сигнал, който управляващите ще отправят към обществото. За другото място се спрягат множество имена, включително на известни адвокати правозащитници, но ясен претендент засега няма.

Ива Митева има дългогодишен опит като водещ правен експерт в парламента, който е критикуван за противоречиво си законотворчество, включително от Европейската комисия. Митева обаче няма как да носи отговорност за това, тъй като законите се инициират и гласуват от народните представители.

За пръв път Митева влезе в политиката тази година, като депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Както стана ясно, работата помежду им започнала покрай организирания от „Шоуто на Слави“ референдум през 2016 г. за въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система и орязване на партийните субсидии до лев за глас.

Ива Митева бе председател на двата скоропреходни парламента, формирани след изборите през април и юли. Стремеше се да поддържа консенсусен тон, доколкото това беше възможно в онази ситуация и имаше важна роля за подготовката и приемането на променените изборни правила. В суматохата тя успя да защити образователната и научна степен „доктор“ от Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система.

И ако издигането ѝ за председател на парламента не породи въпроси, предложението за изпращането ѝ в Конституционния съд несъмнено би повдигнало такива. Не защото в КС не са назначавани и партийни фигури или хора със сравнително постен юридически опит, а защото новото управляващо мнозинство дойде с обещанието да излъчи А отбора на България. Без съмнение, в страната има далеч по-изявени юристи, които биха могли да попълнят вакантното място в КС.

През тази година Народното събрание трябва да смени целия състав на съдебния инспекторат, чийто мандат е изтекъл преди две години. През есента предстои избор на нов състав на Висшия съдебен съвет, в който парламентът има право да назначи 11 свои представители. Профилът на избрания за конституционен съдия ще зададе тон на каскадата от ключови решения на парламента в съдебната власт.

За това, че Митева ще бъде номинирана за конституционен съдия, се заговори още след изборите през ноември. Преди началото на официалните преговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за съставяне на редовен кабинет неофициално се говореше, че Митева най-вероятно отново ще стане председател на Народното събрание.

Няколко дни по-късно обаче името ѝ вече се спрягаше за Конституционния съд.

В крайна сметка шеф на Народното събрание стана Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, а Митева дори не оглави комисия. Това бе неочаквано, защото в предишните два кратки парламента тя беше сред основните парламентарни фигури на ИТН.

Ива Митева е завършила Софийския университет, а след това влиза в докторската програма за конституционно право в Института за държавата и правото при БАН. Неин научен ръководител е бившият конституционен съдия и настоящ президентски правен експерт Емилия Друмева. През лятото на миналата година Митева защити докторската си дисертация на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“.

Преди да стане политик от „Има такъв народ“, нейната кариера преминава основно като правен експерт. Тя започва работи в Министерството на правосъдието през 1998 година, а две години по-късно вече е в Народното събрание, където работи до избирането ѝ за депутат през април 2021 г. Близо 20 години Ива Митева е основен експерт на правната комисия в качеството си на директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ в Народното събрание.

В периода 2017 – 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института по публична администрация към Министерския съвет и Софийския университет. Хонорувана преподавателка е в Нов български университет.

Тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание през 2021 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.