Иван Гешев се обиждал от термина “независим прокурор”

Новият главен прокурор положи клетва и благодари на колегите си за подкрепата в тези “трудни месеци”

Иван Гешев встъпи в длъжност главен прокурор. На церемония в Съдебна палата днес той положи клетва и официално стана новият главен прокурор на България. Той благодари на колегите си за подкрепата в “последните трудни месеци”, благодарение на която е станал главен прокурор. Гешев заяви, че иска да отговори на очакванията за повече справедливост на българските граждани, които плащат заплатите на магистратите. “Вярвам, че прокуратурата ще стане по-отворена за болките на хората и ще стане по-динамична. Ние знаем, че не сме безгрешни и първи няма да хвърлим камъка. Знаем, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго. Това е единственото сигурно нещо, което мога да обеща”, заяви новият главен прокурор, цитирайки Левски, че “дела трябват, а не думи”.

На тържеството присъстваха магистрати, дипломати, по традиция бе поканен президентът, председателят на парламента, както и бившият главен прокурор Никола Филчев. Практически мандатът на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров приключваше през януари, но смяната се извърши по-рано, за да оглави Цацаров антикорупционната комисия.

Бившият вече главен прокурор също благодари на колегите си за “спечелените битки”. “Може би трябва да благодарим на тези, които използваха 7-годишната си кариера на пребиваване в съдебната система за словесни битки срещу прокуратурата. Всички те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки всъщност направиха всички нас по-силни, заяви Цацаров.  “Г-н Гешев, лесен мандат няма да имате. Лесен мандат имат само тези, които не правят нищо”, обърна се той към наследника си. Цацаров посочи, че се надява консултациите за промяна в конституцията, които президентът Румен Радев започна, нямат за цел евтин политически и предизборен шум, както и че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт. Само така тя може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура, смята Цацаров, който призова Гешев “да пази прокуратурата и хората в нея”. Той акцентира и върху нуждата от уважение към съдиите, но не и към тези, “за които тогата се измерва в политика и в грантове”.

През последните месеци срещу избора на Гешев и начина на осъществяване на процедурата се проведоха множество протести, но без резултат. Демонстрация се очаква да има и утре. Тогава е първото заседание на Висшия съдебен съвет, на което Гешев ще изпълнява функциите на главен прокурор.

След положената клетва новият главен прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти, че скоро ще станат ясни заместниците му. “По-важното е, че става дума за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените им задачи. Хора, които имат общи цели и работят в екип. Броят към момента ще остане същият”. заяви той. По негови думи го очаква най-тежкият мандат от всички главни прокурори до сега. “Ситуацията е такава. На първо място сме стигнали предела, като казвам ние имам предвид държавата, не само прокуратурата, да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост. И от друга страна, тъй като прокуратурата е в добра кондиция, заработи на други обороти, по-сериозни през последните години. Благодарение на това сме подложени на много атаки, които целят дестабилизация. В някаква степен и разрушение на прокуратурата”, изтъкна той и допълни: “В тази ситуация естествено, че стоят трудни години. Атаките са от различни хора, които са засегнати или са притесняват от закона. Не казвам, че я дестабилизират, а че се опитват. Дали ще я дестабилизират зависи от прокуратурата и от много други фактори”.

Попитан за готвените промени в НПК, с които се обособява фигурата на “независим” прокурор, който да има правомощието да разследва главния прокурор, без да му се отчита, Гешев се сопна: „Терминът „независим прокурор“ е обиден, тъй като всеки прокурор е независим“. Той видимо се ядоса и от въпросите за становището на Венецианската комисия и вместо да отговори по същество, Гешев започна да изпитва журналистите. „Вие знаете ли какво работи Венецианската комисия“, попита той с назидателен тон. По негови думи някои от препоръките на комисията показвали “недобро познаване на законодателството ни”.

На въпрос на “Сега” кога се очакват резултати по разследванията на прокуратурата на скандала “Апартаментгейт” и този с къщите за гости, които се проверяват вече повече от половин година, новият главен прокурор беше лаконичен: “Работим усилено”.

Новият шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обясни очакванията си към своя наследник на поста. „Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност –  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“, категоричен е Цацаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *