Земетресение от 4.5 по Рихтер разлюля Самоков

Епицентърът е под връх Мусала

Земетресение с магнитут 4.5 по Рихтер бе регистрирано в 20.01 часа на 50 км югоизточно от София, в района на Самоков. По данни на Геофизичния институт към БАН епицентърът е на територията на Национален парк “Рила” под връх Мусала. Трусът на дълбочина 1 километър бе усетен в цяла Югозападна България. Най-силно – в близкия курорт Боровец, в Самоков и Банско.

Земетресението е продължило около 15-20 секунди. Данни за материални щети няма.

“Магнитудът е между 4.1 и 4.5. Епицентърът е в подножието на връх Мусала. Земетресение с магнитуд около 4 не е толкова опасно и не очакваме да има разрушения. След вчерашното земетресение в Добърско следим внимателно да няма евентуално активиране на структурите в западната част – Крупник-Кресна. Засега такива сведения нямаме”, коментира пред БНР зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН доц. Петя Трифоновска.

Преди ден бе засечен трус с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер в Благоевградско. Според доцент Трифонова подобна поредица от трусове не е необичайна:

“През втората половина на 2012 година е имало регистрирани два такива роя, след Пернишкото земетресение, но тогава с магнитуд приблизително 3.5 и с много слабо усещане. Това (настоящото), понеже е много близко до повърхността, затова може би е усетено по-осезаемо в близкия регион. Но няма основание да има притеснения”, добави Трифонова. По думите ѝ няма индикации, че днешният трус ще активизира критичната зона край Кресна.

“Смятаме че ще останете сеизмичността. Засега няма никакви показатели, че ще се развие нещо. Все още няма интензивна вторична серия, но това е нормално, тъй като магнитуд от 4 и нещо е сравнително слаб”, посочи специалистката.

Първоначално НИГГ съобщи на сайта си, че земетресението е с магнитуд 4.1, а Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) – 4.5. По данни на EMSC земетресението е с координати на епицентъра 42.16 N ; 23.49 E (64 километра южно от София, 32 километра североизточно от Благоевград, 20 километра южно от Самоков. Първоначално EMSC посочи епицентър на 5 километра западно от Самоков, уточнява БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *